Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Potpisani ugovori o dodjeli financijskih potpora

Bajs: Naše su udruge sve aktivnije, osobito one koje rade na europrojektima

Udruge Bjelovar
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Ugovore bi trebalo potpisati ukupno 60 udruga, sve one koje su se javile na Javni poziv, a Županija će za to izdvojiti 712.850 kuna

Predstavnici 17 bjelovarskih udruga ovih su dana potpisali ugovore vrijedne 165.000 kuna, a iste ugovore potpisat će njih ukupno 60. Riječ je o do sada najvećoj financijskoj potpori radu udruga koju na svom području daje Bjelovarsko-bilogorska županija. Naime, za svih 60 udruga koje su se javile na županijski Javni poziv za financiranje programa i projekata udruga od interesa za županiju bit će izdvojeno 712.850 kuna. Prvenstveno je riječ o udrugama osoba s invaliditetom, najmanji iznos financijskih sredstava koje su udruge mogle zatražiti je 1500 kuna po projektu, a najveći iznos prijavljenog projekta mogao je iznositi 50.000 kuna.

majstorski ispiti Majstorski ispit Diplome dobilo 18 majstora, Monika se jedina školovala za klesaricu

Unapređenje života slijepih

– Govorimo li o udrugama s područja naše županije, za mene one predstavljaju građanski izraz htijenja za sudjelovanjem u hvalevrijednim aktivnostima. U okviru naše suradnje s udrugama osobito ću pohvaliti niz udruga koje su vrlo aktivne u europskim projektima i javljanju na natječaje naših ministarstava. Županija je tu često partner udrugama. Naglasio bih da je povećana aktivnost udruga. Mislim da je to normalno jer Europa je civilno društvo, a druge su dio civilnog društva. Veseli me što je prisutan velik napredak u tom pogledu. Istaknuo bih da su projekti koji su prijavljeni vrlo raznovrsni. Naravno, to je vezano i uz raznovrsnost udruga koje rade na ovom području. Mi ćemo tijekom 2019. predvidjeti natječaj koji će imati najvjerojatnije veća sredstva od ovih jer kako ide vrijeme sve je više programa – istaknuo je župan Damir Bajs pohvalivši rad udruga.

traktor Pozitivna ocjena OPG-u potpora za kupnju traktora, kombajna...

Udruga slijepih Bjelovar ostvarila je sredstva za projekt pod nazivom “Zaštita i unapređenje kvalitete života slijepih osoba u BBŽ”. Riječ je o programu koji potiče društvenu integraciju slijepih putem aktivnosti lokalne zajednice, aktivno provođenje slobodnog vremena i njihovu samostalnost.

– Mi već niz godina izrađujemo projekte. Također, postoji rizik da projekti ne prođu, ali uvijek kada nam je bilo potrebno obratili smo se županu i Županiji koja nam je bila partner na svim područjima. Ova potpora našoj udruzi mnogo znači jer pokrivamo veliko područje, Bjelovar, Garešnicu i Čazmu i djelujemo na velikom prostoru, ali Županija nam je uvijek uskočila u pomoć. Još jednom hvala županu i Županiji – naglasio je predsjednik Udruge slijepih Bjelovar Dražen Kokotić.

Veće obveze

Udruga invalida Bjelovar ostvarila je potporu za projekt pod nazivom “Savjet i edukacija = bolja informacija”- savjetovanjem i edukacijom osobe s invaliditetom će dobiti bolju informaciju o svojim pravima i rješenjima problema s kojima se susreću u svakodnevnom životu.

Okusi hrvatske tradicije Okusi hrvatske tradicije – Okusi bjelovarsko-bilogorskog kraja ‘Imamo tradiciju i dobru kuhinju, a sad smo dobili priliku i za promociju’

– Lijepo je biti u Županiji u povodu dodjele sredstava našim udrugama civilnog sektora jer smo sektor koji nema zakonski osigurane prihode već ovisi o lokalnom i regionalnom proračunu i proračunu države Hrvatske. Hvala bogu pojavila su se i europska sredstva pa je sad dotok sredstava putem projekata nešto veći. Međutim, moram naglasiti da su sada i obaveze veće. Oko 150 ljudi trenutačno dobiva plaću iz budžeta udruga diljem Bjelovarsko-bilogorske županije. To je zasluga i udruga, ali i Županije kao davatelja sredstava i institucije koja nas podupire i koja je uvijek hvalevrijedan partner – rekao je predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar i predsjednik Udruge invalida Bjelovar Tomislav Novosel.

Obnovljena zgrada osnovne škole Osnovna škola u Međurači Potpuno obnovljena zgrada iz 1937. godine