Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Okusi hrvatske tradicije – Okusi bjelovarsko-bilogorskog kraja

‘Imamo tradiciju i dobru kuhinju, a sad smo dobili priliku i za promociju’

Okusi hrvatske tradicije
1/8
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Ugostiteljski objekti zainteresirani za ovaj projekt u dnevnoj ponudi moraju imati barem dva lokalna tradicijska jela i šest pića

Projekt “Okusi hrvatske tradicije – Okusi bjelovarsko-bilogorskog kraja” ovih je dana predstavljen povodom dobivanja financijske potpore od 40.000 kuna. Potporu je ishodila županijska Turistička zajednica koja će projekt usmjeriti unapređenju ponude tradicijskih jela i pića u ugostiteljskim objektima i prema razvoju eno-gastronomije. Ugostiteljski objekti zainteresirani za uključivanje u ovaj projekt u dnevnoj ponudi moraju imati minimalno dva lokalna tradicijska jela i šest pića, od kojih najmanje četiri vrste vina. Usto, moraju zadovoljavati uvjete u 5 kategorija (hrana, usluga, piće, ambijent, okoliš).

Istočna obilaznica Bjelovar Hrvatske ceste, Strabag i Ceste Bjelovar potpisali ugovor Počinju radovi na dionici istočne obilaznice

Hrana s domaćih OPG-ova

Ugostiteljski objekti koji uđu u projekt označit će se dodjelom standarda Okusi – odnosno tablom koja se postavlja na ulaz u objekt. Za svakog ugostitelja tada se priprema produkcija po dva sezonska jelovnika, proljeće – ljeto i jesen – zima, na hrvatskom i engleskom.

– U posljednje vrijeme vrlo je važna i eno-gastronomija. Već odavno koristimo tradicijske namirnice s lokalnih OPG-ova. U našem lokalu koji već radi 50 godina pripremamo jela na tradicijski način. Imamo i više od dva jela u svakodnevnoj ponudi. U zadnjih godinu dana primjetno je da ljudi sve više drže do toga što jedu. Ovaj projekt je dobra ideja. Budućnost svega je udruživanje nas ugostitelja, ne samo u nabavi namirnica – rekla je Danijela Crnjak Andri, vlasnica restorana Kod bake.

Župan Damir Bajs, ujedno i predsjednik Turističke zajednice BBŽ-a, istaknuo je izuzetnu važnost gastronomske ponude u kontinentalnom turizmu.

– Županija i naš kraj imaju što ponuditi. Postoji tradicija, a i utjecaj raznih kuhinja koje smo s vremenom pretvorili u našu domaću. Rekao bih da nam nedostaje brendiranje i mogućnost zajedničkog nastupa. Ulaskom u ovaj projekt dobit ćemo mogućnost promoviranja na internetskim platformama. A moramo i surađivati kako bismo promovirali ono najbolje. Mislim da smo na pravom putu – zaključio je župan Bajs.

Značajan rast

To je samo jedan od projekata koji je prepoznat kao potencijal za poboljšanje i promociju turističke ponude ovoga kraja. Podsjetimo, tijekom ove godine TZ nastavlja i s provođenjem projekta Cikloturizam, ali i edukacijama za konjičke turističke vodiče. Kontinuirani rad i ulaganja u turističku ponudu županije posljednjih godina bilježi značajan turistički rast pa je do kraja kolovoza ove godine prema nacionalnom sustavu eVisitor ostvareno 24 posto više dolazaka i 28 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje lani.

Dino Tomić Dino Tomić preselio se kao 14-godišnjak s obitelji u Norvešku Bjelovarac s norveškom adresom naslikao portrete kraljevske obitelji