Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Javni poziv za financiranje programa i projekata udruga

Za rad braniteljskih udruga Županija izdvojila najveći iznos dosad

Bjelovarski branitelji
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Za rad svih udruga Bjelovarska županija osigurala je 712.850 kuna, što je najveća potpora udrugama u povijesti županije

Čak 300 tisuća kuna namijenila je Bjelovarsko-bilogorska županija ove godine za braniteljske udruge proizašle iz Domovinskog rata. Riječ je o najvećem izdavanju u povijesti županije za tu svrhu, a ugovori su potpisani s predstavnicima čak 20 udruga. Sve te udruge javile su se na županijski javni poziv za financiranje programa i projekata udruga od interesa Bjelovarsko-bilogorske županije za 2018. godinu.

Sajam poduzetništva hrvatskih branitelja predstavljene brojne poduzetničke djelatnosti Bogata ponuda na ovogodišnjem Sajmu braniteljskog poduzetništva

Velik broj branitelja

Nastavak je to potpisivanja ugovora u okviru navedenog javnog poziva na koji se javilo 60 udruga. Za njihov rad Bjelovarsko-bilogorska županija osigurala je 712.850 kuna što je najveća financijska potpora udrugama u povijesti županije. Vrijednost potpisanih ugovora s predstavnicima udruga proizašlih iz Domovinskog rata iznosi 294 tisuće kuna. Najmanji iznos koji im je dodijeljen za provedbu projekata i programa je četiri tisuće kuna, a najveći 50 tisuća kuna.

– Nikako ne možemo i ne smijemo zaboraviti činjenicu da je Republika Hrvatska nastala iz Domovinskog rata, da je Domovinski rat osnova države koju sada imamo i da je u okviru tog rata upravo ovaj dio Hrvatske bio posebno teško pogođen. Ratna zbivanja, jedna od najžešćih uopće u Domovinskom ratu, događala su se u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Jedna trećina županije bila je okupirana i, ja bih rekao, oslobođenje Hrvatske krenulo je odavde. Ova županija ima iznimno velik broj branitelja u odnosu na svoju veličinu. Veliki je broj poginulih i ranjenih. Ukupnost rata počiva na ljudima koji su bili u ratu, na ljudima koji su se izborili za Hrvatsku, na hrvatskim braniteljima. Na kraju krajeva, i ja sam hrvatski branitelj. Stoga mi je danas zadovoljstvo i čast da možemo potpisati ugovore s udrugama proizašlim iz Domovinskog rata koje su prijavile raznovrsne projekte. Naša ukupna izdvajanja za branitelje tek su nešto manja od milijun kuna i odnose se na potpore za raznovrsne djelatnosti. I dalje ćemo nastaviti tim putem i na takav način – naglasio je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

Potpisani ugovori o početku rada četiriju centara izvrsnosti Engleski najzanimljiviji, a na informatici će daroviti đaci učiti programiranje

Projekti i programi koje su udruge proizašle iz Domovinskog rata prijavile na javni poziv odnose se na socijalnu i pravnu zaštitu hrvatskih branitelja, promicanje i očuvanje vrijednosti Domovinskog rata, obilježavanje važnih obljetnica, sportska natjecanja i kulturna događanja.

Neki od projekata koje već provode braniteljske udruge su Putevima naše djece, Znajući prošlost u sigurniju budućnost, uređenje spomen-područja Kusonje – Pakrac i ostali. Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH – Podružnica BBŽ Đuro Crkvenac zahvalio je Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na dugogodišnjoj suradnji i praćenju projekata koje ta udruga provodi.

Udruge Bjelovar Potpisani ugovori o dodjeli financijskih potpora Bajs: Naše su udruge sve aktivnije, osobito one koje rade na europrojektima

Dva značajna projekta

– Ove godine imali smo dva značajna projekta, a najvažniji projekt je okrugli stol “Zapadna Slavonija u Domovinskom ratu” koji je održan u Kukavici. Trajao je dva dana i sudjelovalo je više od 200 ratnih zapovjednika i ostalih sudionika koji su vezani za operacije koje su izvršene 1991. godine na zapadnoslavonskom ratištu. To je veliki projekt i tu nam je Županija, uz materijalnu, pružila i svu organizacijsku i ostalu pomoć. To je vrlo značajna aktivnost za povijest, za istinu o Domovinskom ratu – naglasio je Crkvenac.

majstorski ispiti Majstorski ispit Diplome dobilo 18 majstora, Monika se jedina školovala za klesaricu