Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Potpisani ugovori o početku rada četiriju centara izvrsnosti

Engleski najzanimljiviji, a na informatici će daroviti đaci učiti programiranje

1/2
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
– IT sektor jedna je od najbrže rastućih grana gospodarstva i drago mi je da je to prepoznato u Županiji

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs ovih je dana potpisao ugovore o početku rada centara izvrsnosti u ovoj školskoj godini. Ugovori su potpisani s ravnateljem Gimnazije Bjelovar Želimirom Vujićem i voditeljima centara izvrsnosti, iz matematike Blankom Iličić, engleskog jezika Irenom Pavlović, kemije Biljanom Balenović i informatike Nikolom Mihočkom.

Naime, projekt je to koji se u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, drugoj po redu u Hrvatskoj, provodi već četvrtu godinu. Projekt je započet s Centrom izvrsnosti iz matematike, već sljedeće godine pridružio se Centar izvrsnosti iz engleskog jezika za koji je ujedno pokazan i najveći interes učenika, na red je došao i Centar izvrsnosti iz kemije, a ove školske godine uvodi se i Centar izvrsnosti iz informatike.

Srednja strukovna škola Velika Gorica Zagrebačka županija Pet škola prijavljeno za energetsku obnovu

Dobra iskustva

– IT sektor jedna je od najbrže rastućih grana gospodarstva i drago mi je da je to prepoznato u Županiji. U županiji smo uvijek ostvarivali dobre rezultate na natjecanjima iz informatike, ali do sada je to uglavnom počivalo na entuzijazmu određenog pojedinca. Ovo je prvi put da imamo sustav koji će se i dalje brinuti o tome i to me jako veseli.

Zadovoljni smo odazivom. Riječ je uglavnom o jako dobrim učenicima koji su se javili i vjerujem da ćemo nastaviti tim putem. Cilj nam je naglasak staviti na programiranje, ali i na primjenu novih tehnologija, kako u obrazovanju tako i na pripremi njihovih budućih zanimanja – pojasnio je voditelj Centra izvrsnosti iz informatike Nikola Mihočka.

Ravnatelj bjelovarske Gimnazije Želimir Vujić ističe svoju podršku županu koji je zaslužan za pokretanje ovog projekta, te naglašava kako je najvažnije djeci osigurati što bolje uvjete za napredak.

Od otvaranja škole 1956. na njoj nisu izvođeni značajniji radovi U Grubišnom Polju potpisani ugovori o dodjeli potpora za obnovu škola i dvorane Nakon 62 godine škola opet će s pravom nositi naziv ‘bijela labudica’

Biljana Balenović, ravnateljica Medicinske škole Bjelovar, a ujedno i voditeljica Centra izvrsnosti iz kemije, napominje kako je njihovo jednogodišnje iskustvo s Centrom jako dobro i da su mentori uzbuđeno iščekivali početak novog ciklusa Centra, dijelom i zbog sve veće zainteresiranosti učenika.

Ravnateljica uviđa i utjecaj kolega nastavnika iz osnovnih i srednjih škola diljem Županije te im zahvaljuje što su djecu motivirali da se uključe u rad Centra. Za rad četiriju centara izvrsnosti u proračunu BBŽ osigurano je 750.000 kuna. Naime, županija pokriva troškove prijevoza učenika, prehrane za vrijeme boravka u Centru te troškove rada mentora.

Izazov za mentore

– Županija, a i cijelo društvo mora investirati u ljude. Pritom mislim na naše profesore, nastavnike, a ponajviše učenike. Centri izvrsnosti su upravo takav projekt. Mi želimo postići da kvantum znanja u svim našim školama počne polako, ali sigurno rasti te da se najbolji rezultati koje postižu vrsni učenici koji pohađaju centre izvrsnosti prenesu na ukupnost školstva naše županije.

Obnovljena osnovna škola "Zorka Sever" u Popovači Stvaranje boljih uvjeta rada učenicima i nastavnicima Više od 100 milijuna kuna uloženo u školske objekte na području županije

Ove godine, u dogovoru s profesorima, pokrenut će se Centar izvrsnosti iz informatike. To je četvrti centar izvrsnosti i mi ćemo vjerojatno nastaviti s uvođenjem novih centara idućih godina. Želimo da što više ljudi bude uključeno u ukupnost ovog projekta.

Biti učitelj ili profesor nije samo posao, to je životni poziv. Rad s najboljim učenicima i prenošenje znanja predstavlja izazov i za mentore – istaknuo je župan Damir Bajs koji je i zahvalio svim sudionicima u projektu.