Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Zagrebačka županija

Pet škola prijavljeno za energetsku obnovu

Srednja strukovna škola Velika Gorica
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Ukupna vrijednost projektnih prijedloga iznosi oko 63,4 milijuna kuna, od čega su 32,2 milijuna kuna bespovratna sredstva

Čak pet škola s područja Zagrebačke županije prijavljeno je na natječaj Europske unije za energetsku obnovu. Tako bi sredstva za nove fasade i stolariju trebale dobiti Srednja škola Velika Gorica, Srednja škola Vrbovec, Područna škola Rakov potok, Osnovna škola Đure Deželića i Osnovna škola Stjepana Basaričeka.

Osnovna škola Desinec Besplatni udžbenici i obnovljena škola dočekali su učenike OŠ Desinec Na otvorenju obnovljene škole i bivši učenik - Ivan Zak

Očekuju se velike uštede

– Sva dokumentacija pripremljena je stručno i kvalitetno stoga očekujemo europska sredstva za obnovu svih pet škola – objasnio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić te dodao da ukupna vrijednost projektnih prijedloga iznosi oko 63,4 milijuna kuna, od čega 32,2 milijuna iznose tražena bespovratna sredstva. Poziv na dostavu projektnih prijedloga “Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora” financira se, naime, sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020“.

– Razliku između prihvatljivih financijskih sredstava i dodijeljenih bespovratnih sredstava osigurat će Zagrebačka županija, a čim se otvori novi natječaj Fonda za sufinanciranje provedbe projekata EU na lokalnoj i regionalnoj razini pri Ministarstvu regionalnog razvoja aplicirat ćemo i na njega kako bismo povukli sredstva – rekao je Kožić.

I vinska kraljica bila je na sajmu Posjet sajmu Želimo pomoći mladim poljoprivrednicima naše županije

Ukupna vrijednost obnove Srednje škole Velika Gorica procjenjuje se na gotovo 31 milijun kuna, a godišnja ušteda toplinske energije za grijanje bila bi veća za 81,24 posto čime bi se ostvario energetski razred A. Sve ostale škole ostvarile bi energetski razred B, pa bi tako Srednja škola Vrbovec obnovom štedjela 74,37 posto godišnje potrebne toplinske energije te bi se ostvarilo 63,13 posto uštede primarne energije za što je potrebno 12,7 milijuna kuna. Područna škola Rakov potok koja spada pod Osnovnu školu Sveta Nedelja ostvarila bi 84,19 posto uštede toplinske energije i 82,59 posto uštede primarne energije, a investicija je vrijedna 2,4 milijuna. Za dvije škole u Ivanić-Gradu potrebno je osigurati oko 17 milijuna kuna i to 7,5 milijuna za Područnu školu Đure Deželića uz godišnju uštedu primarne i toplinske energije od oko 65% te 9,9 milijuna za OŠ Stjepana Basaričeka uz uštedu energije za više od 70 posto.

Desinec izgleda odlično

– Podsjetimo da smo nedavno otvorili energetski obnovljenu Područnu školu Desinec gdje su se radovi provodili proljetos i ljetos, a postignut je energetski razred B. Županija se pobrinula i za unutarnje uređenje i sada ova 130 godina stara škola izgleda odlično u što su se uvjerila djeca i nastavnici – zaključio je Kožić. Riječ je o investiciji od gotovo tri milijuna kuna za koju je Županija osigurala 2,2 milijuna, iz Fonda za regionalni razvoj povučeno je 512.144 kuna, a Ministarstvo regionalnog razvoja osiguralo je 278.836 kuna.

Zagrebačka županija Nova školska godina Trosmjenska nastava konačno odlazi u povijest hitna Složili se sa županom Trebamo novu Mrežu hitne medicine!