Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Belišćanski i erdutski projekt predstavljen na Sajmu putovanja u Essenu

Zelene staze Dunava i Drave oduševile njemačke turiste

Foto: Grad Belišće
Na Sajmu putovanja, turizma i kampiranja u Essenu, Grad Belišće i Općina Erdut predstavili sve mogućnosti kampiranja, biciklizma i vinskih ruta

Ljubitelji avanturističkog turizma došli su na svoje kada su ugledali štand projekta Zelene staze Dunava i Drave na Međunarodnom sajmu putovanja, turizma i kampiranja u njemačkom gradu Essenu.

Dan žena Glazba i karanfili za Belišćanke

Naime, ovaj projekt Grada Belišća i Općine Erdut čvrsto je zauzeo svoje mjesto među gotovo 1000 drugih izlagača, s kojima je pokušao zadobiti pažnju više od 60.000 posjetitelja. Budući da je sajam najviše orijentiran na kampiranje i biciklizam, uz neizostavnu gastronomsku i enološku ponudu, Zelene staze savršeno su se uklopile.

Gradnja hostela

– Većina njemačkih turista Hrvatsku povezuje samo s jadranskom obalom pa smo im dokazali da u Slavoniji i Baranji itekako mogu pronaći ponešto za sebe, a ako ih već nismo uspjeli pridobiti brojnim brošurama, hrana i piće naših domaćih proizvođača do kraja su ih oduševili – kaže Ljerka Vučković, zamjenica gradonačelnika Belišća.

Brojni su njemački turisti, dodaje, obećali da će svakako uskoro posjetiti karakteristično područje uz Dunav i Dravu.

Položen kamen temeljac za prvu POS-ovu zgradu u Belišću Za 24 POS-ova stana javilo se čak 90 kupaca, a u novi dom mlade obitelji uselit će se već za 15 mjeseci

– Ostvarili smo kontakte i s različitim turoperatorima, ali i dobili konkretne ponude za nastupe na sličnim turističkim sajmovima koji spajaju avanturu s ukusnom hranom i pićem. Biciklizam, hodanje i kampiranje u području Regionalnog parka Mura-Drava, ekološke mreže Natura 2000, pokraj ponude erdutskog vinogorja i krajobraza, čine jednu zaokruženu cjelinu u koju se naš projekt uklapa s težnjom za povećanje turističke privlačnosti i povećanja bioraznolikosti uz Dunav i Dravu – dodala je ona.

U sklopu projekta planira se gradnja Centra za posjetitelje i hostela u Belišću, uređenje ekološko-edukativne staze, odnosno šetnice od hostela do odmorišta "Drava" u Bistrincima u dužini od 2,3 kilometra, uređenje odmorišta te uređenje kajakaškog veslališta (bazena) Matija Ljubek.

Novac iz EU

U općini Erdut gradit će se pak 12 km duga ekološko-edukacijska staza "Porić" od Erduta do Aljmaša.

Napreduje gradnja Centra za posjetitelje i hostela Zelene staze Dunava i Drave

Vrijednost prihvatljivih troškova projekta Zelene staze Dunava i Drave iznosi 13,163.900 kuna, od čega je intenzitet potpore 84,43 posto ili 11,114.350 kuna. Projekt je financirao EU, a traje do 30. rujna. Bit će predstavljen i na jednom od najvećih svjetskih turističkih sajmova – MITT-u u Moskvi.