Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
okrugli stol 'Ciljano do posla'

'Želja nam je uvesti nova zanimanja u naš obrazovni program'

Snježana Marić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
- Naše osnovno polazište u definiranju potrebnih zanimanja su potrebe poslodavaca za kadrovima

Na okruglom stolu „Ciljano do posla”, koji je u Osijeku organizirao osječki Regionalni ured Udruge poslodavaca u suradnji s đakovačkom Ekonomskom školom, rečeno je kako modernizacijom postojećeg kurikula moguće uvesti obrazovanje za nova tražena zanimanja hotelijersko-turističkog komercijalista, računalnog operatera, upravnog referenta, trgovačkog komercijalista te administratora za EU fondove.

„Želja nam je u doglednom vremenu uvesti nekoliko novih zanimanja u naš obrazovni program. Od 2016. izmjenom Zakona o odgoju i obrazovanju otvorile su se mogućnosti da puno lakše uvedemo nova zanimanja. Od tada radimo sustavno na analizi natječaja koje objavljuju poslodavci, pratimo zapošljivost naših učenika koji izlaze iz škole i zapravo smo tu uvidjeli da neke stvari moramo mijenjati”, rekla je Snježana Marić, ravnateljica đakovačke Ekonomske škole „Braća Radić”.

Ovakvi kafići osim u Osijeku postoje još u Zagrebu i Budimpešti Ines Lacković uz pomoć HZZ-ovih poticaja otvorila je neobičan kafić Kava u društvu mačaka

„Naše osnovno polazište u definiranju potrebnih zanimanja su potrebe poslodavaca za kadrovima. Mi smo inzistirali na sastanku s predstavnicima poslodavaca jer neka zanimanja možemo uvesti vrlo brzo, a za neka treba malo više vremena”, dodala je Marić.

Kako je pojasnila, najbrži model uvođenja novih zanimanja je modernizacija postojećeg kurikuluma, a u kontaktima s Agencijom za strukovno obrazovanje i Regionalnim uredom HUP-a Osijek došli su do zaključka da su to zanimanja hotelijersko-turistički komercijalist, računalni operater, upravni referent, trgovački komercijalist te administrator za EU fondove.

Kako je rekao Ivan Sarić, pravni savjetnik u osječkom Regionalnom uredu HUP-a, Hrvatska udruga poslodavaca u suradnji sa strukovnim školama radi na programu modernizacije školstva kako bi se obrazovanje približilo poslodavcima, odnosno kako bi nakon srednjoškolskog obrazovanja proizašao kadar radnika koji bi imao potrebna znanja i vještine za obavljanje posla.

Sajam poduzetništva hrvatskih branitelja predstavljene brojne poduzetničke djelatnosti Bogata ponuda na ovogodišnjem Sajmu braniteljskog poduzetništva

„Drago nam je da je ovo prva srednja škola koja nam se obratila za pomoć, jer smo do sada surađivali samo s fakultetima. Slijedom toga pomogli smo organiziranjem ovog stručnog okruglog stola na kojemu je i desetak predstavnika poslodavaca iz ICT sektora, hotelijerstva, trgovine, turizma i knjigovodstvenih servisa”, rekao je Sarić naglasivši kako je cilj da poslodavci dobiju kadar koji je odmah zapošljiv na tržištu rada.