Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Ines Lacković uz pomoć HZZ-ovih poticaja otvorila je neobičan kafić

Kava u društvu mačaka

Ovakvi kafići osim u Osijeku postoje još u Zagrebu i Budimpešti
1/9
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
Umjesto da drže mobitele u rukama i “surfaju”, gosti uz kavu češkaju mačke, a pravi je to lijek za smirenje

Na kavu u taj lokal komotno možemo doći sami jer nikako nećemo biti usamljeni – dočekat će nas društvo koje će nam skočiti u krilo, tiho presti, maziti se i “ubrizgati” nam tako veliku dozu antistresne terapije. Otvoren je, naime, Cat Café u Osijeku, drugi takav u Hrvatskoj, iza onoga zagrebačkoga, s kojim, inače, nemaju nikakve veze.

Sajam poduzetništva hrvatskih branitelja predstavljene brojne poduzetničke djelatnosti Bogata ponuda na ovogodišnjem Sajmu braniteljskog poduzetništva

Pet mačaka domaćini su u kafiću u Rokovoj ulici, u širem središtu Osijeka, a sve su udomljene, u suradnji s udrugom Devet života. Tri su u lokal stigle izravno s ulice, gdje su pronađene gladne, uplašene, napuštene, dok su dvije već bile na privremenom smještaju.

Iz stana na “posao”

– Obožavam mace, a uz redovit posao ne bih im se mogla toliko posvetiti, tako da sam spojila ugodno s korisnim. Mogu neprestano biti s njima, a istodobno sam i zaposlena – smješka se vlasnica, 24-godišnja Ines Lacković. Kada se noću svjetla u kafiću ugase, mace povede u svoj stan, pa se ujutro ponovno zapute na posao.

Osijeku najbliži Cat Caféi su u Zagrebu te Budimpešti.

– I sama sam prevalila 250 kilometara do Budimpešte samo da popijem kavu u kafiću s mačkama, a poznajem još podosta onih koji su učinili isto. To mi je bio znak da postoji interes za to i u Osijeku. Usto, ekonomistica sam, ali uglavnom sam konobarila pa sam upoznala ljude, njihovo ponašanje i želje – ističe.

U Osijeku otvorena solidarna ekološka tržnica opg proizvodi po nižim cijenama Nova tržnica s ekološkim lokalnim proizvodima od sada u Osijeku

Dala je, stoga, otkaz u hotelu te se u poduzetničke vode upustila uz pomoć HZZ-ovih poticaja za samozapošljavanje. “Niknuo” je, tako, kafić s pravom kućnom atmosferom – mace su ispružene po bijelim čupavim tepisima, netipičnima za lokale, zatim posebnim penjalicama i grebalicama, a posjetitelje na kaučima dočekuju i igračke uz koje se mogu zabavljati s veselim četveronošcima. Umjesto da drže mobitele u rukama i “surfaju”, gosti uz kavu češkaju mačke, a pravi je to lijek za smirenje.

Cilj je ugodna atmosfera

– Čim sam ušao, crni mačor i ja odmah smo “kliknuli”. Baš me opušta! I sam sam razmišljao dvije godine da otvorim takav kafić – priznaje gost Vladimir Cindrić.

Hraniti ih, pak, gosti sami ne smiju, ali mogu donijeti hranu koju će Ines proslijediti kao donaciju udruzi Devet života, koja skrbi o napuštenim mačkama u Osijeku. Ines će još postaviti police na zidove kako bi se mačke mogle popeti i tako odmaknuti od gostiju ako zatrebaju svoj mir. A kako ne bi trčkarale u zagušljivome prostoru, u Cat Caféu nema pušenja.

– Iako gosti traže još više maca i još više stolaca, nije nam to trenutačno u planu jer je cilj intimna, ugodna atmosfera – kaže Ines.

Drava zaštita prirode Osijek obilježava Međunarodni dan rijeke Drave Građanski odgoj Pilot projekt Grad Osijek uvodi građanski odgoj i obrazovanje u osnovne škole