Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
potpisan sporazum

Željko Burić: Potpisivanje sporazuma s Vladom najznačajniji je trenutak suvremene povijesti grada Šibenika

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Ovaj projekt donijet će gospodarski uzlet gradu Šibeniku, demografsko osvježenje i pomlađivanje te sam siguran da će ući u povijest grada

Gradonačelnik Željko Burić i ministar državne imovine Goran Marić, u nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, potpisali su u Šibeniku sporazum o uređenju međusobnih odnosa između Republike Hrvatske i Grada Šibenika pri provedbi Razvojnog plana „Batižele“.

Plaža i šetnica sv. Mihovila u Raslini prostiru se na površini od 3300 m2, ukupne duljine 530 metara Šibeniku odobrena sredstva za daljnje uređenje plaže u Raslini

– Ovo je najznačajniji trenutak suvremene povijesti grada Šibenika jer potpisivanjem sporazuma reguliramo odnose na prostoru TEF-a čime se približavamo cilju stavljanja u funkciju najatraktivnijeg zemljišta na Jadranu. Rezultat je to mukotrpnog rada gradske administracije tijekom punih šest godina uz pomoć Ministarstva državne imovine. Pred nama je faza pronalaska investitora na području TEF-a – kazao je nakon potpisivanja gradonačelnik te zahvalio ministru Goranu Mariću i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću na angažmanu u traženju rješenja ove složene problematike.

– Projekt TEF-a, odnosno Batižele je projekt mandata Ministarstva državne imovine, a rješavanju jednog od najkompleksnijih slučajeva pristupili smo u suradnji s Gradom Šibenikom. Ovaj projekt donijet će gospodarski uzlet gradu Šibeniku, demografsko osvježenje i pomlađivanje te sam siguran da će ući u povijest grada – kazao je nakon potpisa ministar Marić.

– Sporazumom je inače utvrđeno da ukupan iznos dokapitalizacije društva Batižele d.o.o. iznosi 148,115.600 kn od čega Grad Šibenik sudjeluje s 53,040.600 kn, RH sa 67,154.500 kn, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 25,852.700 kn i Hrvatske vode s 2,067.800 kn.

Šibenčani u novoj godini poručuju da se moramo brinuti za okoliš Na plaži Banj Medo i pingvini u Šibeniku upozoravaju na zatopljenje

Nakon povećanja temeljnog kapitala društva Batižele d.o.o. udio Grada Šibenika će s početnih 100% iznositi 67,95%, a novi udioničari će postati RH s 22,64%, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 8,71% te Hrvatske vode s 0,70%. Po završetku postupka dokapitalizacije u roku od 60 dana pripremit će se uvjeti za raspisivanje međunarodnog javnog natječaja koji će se provesti u skladu sa Zakonom o upravljanju državnom imovinom („Narodne novine“ br. 52/2018), a koji će trajati najmanje 60 dana – istaknuli su iz šibenske uprave.

Grad Šibenik i Uprava društva TEF d.d, odlukom Gradskog vijeća od 20. lipnja 2018. usvojili su razvojni projekt „Batižele“, kako bi se omogućilo da svi vjerovnici pod jednakim uvjetima naplate svoja potraživanja.

– Odlukom Vlade RH od 2. kolovoza 2018. o prihvaćanju razvojnog projekta „Batižele” i stavljanju izvan snage Odluke o prijenosu dionica TEF tvornica elektroda i ferolegura d. d., Šibenik iz 1998., utvrđena je obveza da se usklade iznosi državnih potraživanja kojima će se provesti povećanje temeljnog kapitala društva Batižele d.o.o. pretvaranjem ukupnih dospjelih državnih i gradskih potraživanja, prema Razvojnom projektu „Batižele“, u udjele u društvu nastalom u postupku podjele – odvajanje s osnivanjem.

Potpisan sporazum Pilot-program "Dobri gradovi"

U studenom 2018. u Sudskom registru Trgovačkog suda u Zadru, upisano je osnivanje društva Batižele d.o.o. nastalog u postupku osnivanja subjekta upisa podjelom društva TEF d.d. Odlukom Vlade od 10. svibnja 2019. utvrđen je usklađeni iznos potraživanja koja imaju RH i druge pravne osobe prema društvu TEF d. d., Šibenik s ciljem provedbe povećanja temeljnog kapitala novoosnovanog društva „Batižele“ d.o.o., te su utvrđeni konačni iznosi dokapitalizacije društva „Batižele“ d.o.o. – istaknuli su iz šibenske uprave.