Izbornik
Naslovnica Županije Krapinsko-zagorska
za domaće i strane planinare

Zemljovid Ivanščice velika pomoć HGSS-u u akcijama spašavanja

Ivanščica
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Projekt je trajao dvije godine, a u izradi zemljovida Ivanščica, sudjelovalo je 19 pripadnika HGSS stanice Krapina

U prostorima Općine Zlatar Bistrica održana je promocija Turističko-planinarskog zemljovida Ivanščice, Jasmine Benčić, koji je izrađen u sklopu preventivnih aktivnosti HGSS-a, kao i brige o prostoru na kojem služba djeluje.

Zamjenik župana Anđelko Ferek-Jambrek je istaknuo važnost ove karte za daljnji turistički razvitak Krapinsko-zagorske županije, kao i važnost djelovanja Hrvatske gorske službe spašavanja na području županije.

"Županija se od prvog dana uključila u financiranje HGSS-a te financijski na godišnjoj razini dajemo 40-ak tisuća kuna za rad stanice Krapina ovdje u Zlatar Bistrici“, rekao je zamjenik župana.

Zemljovid je namijenjen domaćim i stranim planinarima, ali i ostalim turistima koji su zainteresirani za boravak i aktivnosti u prirodi. Zemljovidi HGSS-a od velike su pomoći prilikom akcija spašavanja jer spasiocima pomažu da na brži i sigurniji način stignu do unesrećenih osoba.

Projekt je trajao dvije godine, a u izradi zemljovida Ivanščica, sudjelovalo je 19 pripadnika HGSS stanice Krapina. Na terenu je provedeno više od 430 sati, prilikom čega je pređeno i GPS uređajima snimljeno 230 kilometara staza koje vode na Ivanščicu. Sama karta pokriva površinu od 455 kilometara kvadratnih.

Na poleđini karta sadrži podatke o samoj planini, njezinom biljnom i životinjskom svijetu, planinarskim kućama i domovima, te starim gradovima Ivanščice, na hrvatskom i engleskom jeziku. Sadrži i savjete namijenjene planinarima i izletnicima kako se ponašati ako dođe do bilo kakve nezgode ili nesreće te na koji način mogu kontaktirati HGSS, i to uz hrvatski, još i na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku.

Podloga je rađena prema digitalnim podacima (topografske karte, ortofoto snimke, digitalni model reljefa) Državne geodetske uprave.