Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Pojava regionalno izumrle ptice

Ženka ćelavog ibisa Gipsy u dolini rijeke Neretve

Ženka ćelavog ibisa
Foto: Udruga Biom
Danas bilježi svega 200-tinjak jedinki, koje žive na području sjeverne Afrike te na Bliskom istoku

Ženka ćelavog ibisa (Geronticus eremita) po imenu Gipsy nalazi se na području doline rijeke Neretve. Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije zaprimila je obavijest od udruge Biom da se, nakon što je odletjela s Brača, kratko zadržala na Hvaru, potom sletjela u Slano, nakon čega je nastavila put prema dolini Neretve gdje je još uvijek.

Ponovne pojave ćelavog ibisa u Hrvatskoj moguće su zahvaljujući projektu LIFE Northern Bald Ibis, kojim se provodi reintrodukcija s jedinkama iz zatočeništva u Njemačkoj i Austriji. Za ove ptice uređeno je hranilište u sjevernoj Italiji. Sve jedinke opremljene su GPS uređajima koji prate njihov let. Ovu rijetku pticu može se pratiti putem aplikacije Animal Tracker, u koju se mogu unijeti fotografije i informacije o njihovu opažanju.

Riječ je o vrsti ptice koja je u Europi i Hrvatskoj izumrla još u 18. stoljeću. U Hrvatskoj su se posljednje jedinke gnijezdile u Istri. Danas bilježi svega 200-tinjak jedinki, koje žive na području sjeverne Afrike te na Bliskom istoku.

– Budući da Gipsy nije plaha i može joj se prići, molimo da joj ne prilazite ako je sretnete i da je ne uznemiravate – poručili su iz DNŽ-a i pozvali sve one koji budu uočili ili fotografirali Gipsy, da podatke dostave JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode u Dubrovačko-neretvanskoj županiji na sljedeći kontakt: info@zastita-prirode-dnz.hr, kako bi pridonijeli očuvanju i povratku ove izumrle vrste u Europu.

Tvrtki Eko Moslavina uručeni certifikati ISO 9001 i 14001 Sustavi upravljanja kvalitetom i zaštite okoliša podignuti na višu razinu Rekordno nizak vodostaj Drave iskorišten je da se očisti njezino korito U akciji čišćenja Drave prikupljeno više od tone otpada Splitsko-dalmatinska županija ide prema energetskoj učinkovitosti Nova 74 ugovora o sufinanciranju ugradnje fotonaponskih ćelija