Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
DOMOVI ZDRAVLJA

Žinić: Tri su doma zdravlja bolja nego jedan

Dom zdravlja Sisak
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Župan Ivo Žinić smatra kako spajanje sadašnja tri doma zdravlja u jedan ništa korisnog ne bi donijelo

Župan Ivo Žinić istaknuo je kako smatra da spajanje sadašnja tri Doma zdravlja (Sisak, Kutina i Petrinji) ne bi bilo bolje od dosadašnjeg modela.

Grad Sisak počeo isplatu đačkog džeparca - Svaki učenik s prebivalištem u Sisku dobit će jednokratno 200 kuna

– Naša je županija jedna od najvećih teritorijalnih županija, mi smo velika županija, imamo od Gvozda do Novske 200 kilometara, od Lekenika do Hrvatske Kostajnice 100 kilometara. To je veliko područje i smatram da imamo nekoliko cjelina, mikroregija u ovoj županiji, dakle moslavački dio, specifičan, ovaj središnji dio, Sisak, Posavina, Turopolje i imamo Banovinu. Upravo oni koji su osnivali ove domove zdravlja vodili su se tom logikom i mislim da je ta logika dobra i to je moj osnovni argument zbog čega mislim da su tri bolja od jednog – rekao je Žinić u odgovoru vijećniku Petru Ćosiću na sjednici Županijske skupštine.

Ćosić je mišljenja kako bi ujedinjeni županijski Dom zdravlja „donio niz ekonomskih, organizacijskih i kadrovskih prednosti te ponudio dostupniju i konkretniju zdravstvenu zaštitu građanima“. Žinić je istaknuo i kako je zagovornik decentralizacije općenito.

– Ne može se sve centralizirati, treba biti decentralizirano. Ja bih volio čuti i vidjeti što se time dobiva. Mi možemo formalnopravno napraviti jedinstveni Dom zdravlja, imali bismo jednog ravnatelja doma zdravlja, a u Kutini bismo onda imali pomoćnika, ništa se ne bi promijenilo. Ja bih prihvatio ovu vašu ideju da to ima logike, ali nema, time se ništa ne dobiva – rekao je Žinić.