Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Pametna sela

'Život na selu može i mora biti privlačan, a naša županija to dokazuje'

Stjepan Kožić
1/4
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Definicija pametnih sela znači rast tehnologije u poljoprivredi, internet dostupan svima, e-zdravlje i e-upravu...

O važnosti razvoja ruralnih krajeva, o izazovima života na selu, o tome što znači razvijati se i postati pametno selo govorilo se na konferenciji "Pametna sela – probudimo Hrvatsku – primjer Zagrebačka županija".

Definicija pametnih sela, inače, podrazumijeva automatizaciju i robotizaciju poljoprivrede, ekonomiju dijeljenja, kružnu ekonomiju, digitalne platforme koje mogu zamijeniti osnovne usluge poput e-zdravlja i e-uprave, širokopojasni internet...

Cijeli projekt stajao je 1,63 milijuna kuna, a gradilo se tri mjeseca Veselje u Rakovcu: 1300 stanovnika općine dobilo je rotor Možemo lakše disati znajući da su nam djeca sad sigurnija u prometu

– Pojam "smart villages" sve se više etablira u EU. No on mora biti i u krovnim dokumentima i ciljevima Europske unije. Pametna sela imaju potencijal povećati gospodarsku i socijalnu koheziju te poboljšati socijalnu jednakopravnost – rekao je slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Franc Bogovič dodajući da ideju pametnih sela treba nadograđivati.

– Zajedno treba definirati potencijale, prepoznati prilike i šanse i temeljem toga utvrditi strateške ciljeve, projekte i aktivnosti. Važno je da svaka ruralna zajednica napravi svoj mali plan i program – rekla je europarlamentarka Ivana Maletić dodavši da je srž projekta pametnog sela čovjek koji u svojoj sredini uživa jednake povlastice u pogledu gospodarstva, društva, obrazovanja i zdravstva kao i gradsko stanovništvo.

Darivatelji krvi jastrebarsko Dobrovoljni darivatelji krvi dobili zahvalu za spašavanje ljudskih života

Konferenciju je otvorio župan Stjepan Kožić.

– Život na selu može i mora biti privlačan. To nam dokazuje čitav niz europskih primjera u kojima se ljudi sele iz napučenih i užurbanih gradskih u mirnije seoske sredine.

Uzmemo li u obzir interes stanovnika za doseljenje na područje naše županije, konstantan porast broja gospodarstvenika i zaposlenih i druge pozitivne pomake koji su nam se dogodili, onda je Zagrebačka županija predvodnica ovakvog trenda u Hrvatskoj – rekao je župan.

Dogovarana je suradnja s Kinezima Trodnevni posjet izaslanstva iz Kine Hrvatskoj Dogovarali suradnju kineskih i domaćih obrta