Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA „ETNOGRAFSKI ZAPISI PO MOSLAVINI I ŠIREM ZAVIČAJU“

Životno djelo etnologinje Slavice Moslavac

Foto: Grad Kutina
Monografija je predstavljena u Muzeju Moslavine Kutine

Na konferenciji za novinare u Muzeju Moslavine Kutina predstavljena je knjiga „Etnografski zapisi po Moslavini i širem zavičaju“, autorice i muzejske savjetnice Slavice Moslavac. Riječ je o kapitalnom djelu kojim povjesničarka i etnologinja, voditeljica Etnografskog odjela Muzeja Moslavine Slavica Moslavac obilježava 40 godina svoga rada i odlazak u zasluženu mirovinu s početkom iduće godine.

Online konferenciju "Prezentacija Industrijsko-logističke zone Kutina i uloga digitalizacije u gospodarstvu" organizirao je HGK i Grad Kutina Industrijsko-logistička zona Prva pametna poduzetnička zona u Hrvatskoj

Životno djelo autorice predstavila je ravnateljica Muzeja Jasmina Uroda Kutlić.

– U svom radu Slavica Moslavac istraživala je Moslavinu, Bilogoru, Hrvatsku Posavinu, Banovinu i Zapadnu Slavoniju. Objavila je niz popularnih članaka, publikacija, stručnih tekstova, kataloga, priručnika, razglednica i etnografskih mapa. Velik dio vremena posvetila je izučavanju folklornog i građanskog kostima Moslavine, ali i nacionalnih manjina u Sisačko-moslavačkoj županiji. Izučavala je i tradicijsku arhitekturu Kutine, Moslavine i Posavine te glazbenu baštinu sjeverozapadne Hrvatske – istaknula je ravnateljica Muzeja Moslavine dodavši kako ovo djelo ostaje u nasljeđe budućim naraštajima za nastavak istraživanja i očuvanja narodnog blaga kojeg je Slavica očuvala i promovirala. Slavica Moslavac istaknula je na promociji kako će i u mirovini i dalje raditi na očuvanju i promociji narodne i tradicijske baštine Moslavine i šireg zavičaja. Inače, monografija ima 336 stranica te oko 700 povijesnih crno-bijelih i fotografija u boji, karata, crteža, vinjeta, notnih zapisa.