Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
zagrebačka županija

Zlatna kuna dokaz je uspješnosti poduzetnika Zagreba i Županije

storyeditor/2024-09-20/20240919_131035__1_.jpg
Zlatna kuna
U Zagrebu i Županiji sjedište ima 40 posto svih trgovačkih društava u zemlji, a poduzetnici s ovog područja ostvaruju više od 46 posto neto dobiti i čak 57 posto ukupnog prihoda svih poduzetnika u Hrvatskoj

Zlatna kuna, prestižno priznanje koje dodjeljuje Hrvatska gospodarska komora – Komora Zagreb, ove godine otišla je u ruke najuspješnijim poduzetnicima iz Grada Zagreba i Zagrebačke županije za njihova postignuća u 2023.

Među dobitnicima su Pro-klima d. o. o. iz Samobora u kategoriji velikih poduzeća, Prangl Hrvatska d. o. o. iz Strmca kao najbolja srednja tvrtka te Dels tehnik d. o. o., također iz Strmca, najbolja u kategoriji malih poduzeća. U konkurenciji velikih trgovačkih društava u gradu Zagrebu Zlatna kuna pripala je tvrtki Končar distributivni i specijalni transformatori d. d., dok je u konkurenciji srednjih tvrtki nagrađena tvrtka Termostroj d. o. o. Najuspješnija mala tvrtka u Zagrebu postala je Thespian d. o. o.

Najrazvijenije cjeline

Čestitke svim laureatima uputio je zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec istaknuvši kako već dugi niz godina gospodarski pokazatelji Fine svjedoče da su Zagreb i Zagrebačka županija na samom vrhu po prihodu poduzetnika.

– Zahvaljujući tim uspjesima ovo područje ima status "lokomotive" gospodarskog razvoja cijele zemlje. Tome možemo zahvaliti i stabilnom proračunu Zagrebačke županije, koji kontinuirano raste. To omogućava ne samo izgradnju škola i prometnica nego i povrat dijela sredstava poduzetnicima kroz potpore. Ove godine izdvojen je 2,1 milijun eura za povećanje konkurentnosti i početak poslovanja – naglasio je Kolarec.

Predsjednik HGK – Komore Zagreb Josip Zaher istaknuo je važnost ovog gospodarskog područja.

– Grad Zagreb i Zagrebačka županija gospodarski su najrazvijenije cjeline u Hrvatskoj. U njima ima sjedište 40 posto svih trgovačkih društava u zemlji, a poduzetnici s ovog područja ostvaruju više od 46 posto neto dobiti i čak 57 posto ukupnog prihoda svih poduzetnika u Hrvatskoj – zaključio je Zaher.

Posebno su istaknuti uspjesi tvrtke Pro-klima d. o. o. iz Samobora, koja je specijalizirana za ventilacijska rješenja i proizvodnju klima-komora. Ova inženjerska i proizvodna tvrtka razvila je širok spektar proizvoda, a njezina je poslovna filozofija usmjerena na inovacije, kvalitetu i prilagodbu klijentima, što ju je učinilo liderom u svojoj branši. Tvrtka Prangl Hrvatska d. o. o. specijalizirana je za iznajmljivanje pokretnih dizalica i radnih platformi te izvođenje specijalnih prijevoza i prijevoza teškog tereta. Svojim profesionalnim uslugama i visokim standardima kvalitete pridonosi brojnim građevinskim i industrijskim projektima širom Hrvatske te se profilirala kao pouzdan partner u složenim logističkim operacijama. Dels tehnik d. o. o. bavi se projektiranjem, ugradnjom i servisom opreme u području elektrotehnike i strojarstva te izradom elektroinstalacija u zgradarstvu i industrijskim postrojenjima. Tvrtka je prepoznata po svojoj stručnosti i inovativnosti u primjeni tehničkih rješenja koja zadovoljavaju najviše standarde kvalitete.

Kriteriji izbora

Plaketa Zlatna kuna dodjeljuje se za ostvarene poslovne rezultate u prethodnoj godini, a kriteriji izbora uključuju financijsku, tehnološku i inovativnu izvrsnost. Mjerljivi pokazatelji su ukupni prihod, ulaganje u razvoj, izvoz, novi proizvodi i zapošljavanje te društveno odgovorno poslovanje. Nagrade dodijeljene ove godine svjedoče o vitalnosti i potencijalu gospodarstva Grada Zagreba i Zagrebačke županije koje nastavljaju biti motor gospodarskog rasta Hrvatske.

Ulaganja u školstvo zagrebačka županija Centar izvrsnosti za robotiku u Dugom Selu za industriju budućnosti storyeditor/2024-09-06/20240905_102428.jpg Osposobljena su 152 pomoćnika, dok su škole raspisale dodatne natječaje za zapošljavanje Više učenika i važne investicije u sustavu obrazovanja storyeditor/2024-09-02/KAj_su_jeli_nasi_stari.jpg Manifestacija je posebna jer stavlja naglasak na domaću hranu 43. manifestacija Kaj su jeli naši stari: Ovo nas vraća u prošlost