Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Obljetnica oslobođenja Međimurja

Znanstveni skup o 1918. i 1919. godini

Muzej Međimurja
Foto: Muzej Međimurja
Originalni spomenik s groba dr. Novaka čuvat će se u Muzeju Međimurja

U povodu obilježavanja 100 godina oslobođenja Međimurja od Mađarske Ogranak matice hrvatske u Čakovcu u suradnji s Muzejom Međimurja, Zrinskom gardom Čakovec, Družbom Braće Hrvatskoga Zmaja, Zmajskim stolom Čakovec i Zrinskim konjanicima organizira znanstveni skup na temu "Međimurska događanja 1918./1919. godine" danas u muzejsko-informativnom centru Muzeja Međimurja u 10 sati.

Na županijskoj skupštini dodijeljenje su povelje zaslužnima, ali se i zabavljalo Priznanja Povelja Đuri z' Međimurja

Nakon svečanog izlaganja i prigodnog govora župana Posavca o današnjem gledištu na oslobođenje Međimurja govorit će Dragutin Feletar, Krunoslav Mikulan, Vladimir Huzjan, Josip Črep, Ana Šestak, Vladimir Kapun, Željko Bartulović, Danijel Ciglarić, Stjepan Hranjec, Zvonko Kovač, Juraj Kolarić, Ivan Pranjić, Tomo Blažeka, Borka Bunjac, Josip Šimunko i Barbara Markač Despinić. Trajanje programa predviđa se do 14 sati.

Strahoninec Osnovna škola Strahoninec dobila novu dvoranu Uče o baštini, skupljaju ruksake za djecu u Africi, snimaju filmove...

U Muzeju Međimurja sutra se otvara izložba koju organiziraju taj muzej, Državni arhiv za Međimurje i Knjižnica Nikola Zrinski pod nazivom "Domorodci! Medjimurci! Suženjstvu je našemu kraj!". Izložba će se do 28. ožujka moći razgledati od ponedjeljka do petka od 7 do 15 sati, subotom i nedjeljom od 10 do 14, a ulaz će biti besplatan. Nakon što je izrađena replika, oskvrnuta skulptura lava s groba organizatora oslobođenja Međimurja dr. Ivana Novaka prenesena je s mihovljanskog groblja u atrij palače Zrinskih u čakovečkom Starom gradu, gdje će ostati na čuvanju. 

Na 500 četvornih metara nalazit će se recepcija, izložbeni prostor u kojem se nalazi izložena povijest vojske koja je boravila u njoj, multimedijska dvorana i ekomuzej Projekt Attractour vrijedan 1,5 milijuna eura U bivšoj vojnoj stražarnici otvorena suvremena Međimurska palača turizma