Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Osnovna škola Strahoninec dobila novu dvoranu

Uče o baštini, skupljaju ruksake za djecu u Africi, snimaju filmove...

Strahoninec
Foto: Međimurska županija
Škola danas ima 332 učenika, 16 razrednih odjela, 44 zaposlenika i status eTwinning škole

U Strahonincu je otvorena nova školsko-sportska dvorana u čiju je izgradnju uloženo 11,675.315 kuna. Međimurska županija izdvojila je 6,847.680 kuna, Općina Strahoninec 3,375.748 kuna, Ministarstvo europskih fondova 804.046 kuna, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja 647.840 kuna. Kamen temeljac postavljen je u ožujku 2014. godine, a dvorana je otvorena u godini u kojoj Osnovna škola Strahoninec slavi 115 godina postojanja.

Zemljište na kojem bi se trebala graditi tvornica autodijelova Prodano zemljište za nove investicije Gradit će se tvornica autodijelova i zaposliti 50 ljudi

Kvalitetni projekti

Škola danas ima 332 učenika, 16 odjela, 44 zaposlenika i status eTwinning škole.

– Ostvario se san naših učenika. Ova dvorana dokaz je da zajedno možemo ostvariti velike stvari koje će jamčiti gospodarski, ekonomski, ali i kulturološki uzlet naše ponosne općine – rekao je načelnik Lehkec. Ravnateljica Jelena Okun posebnu je zahvalu uputila županu Matiji Posavcu, načelniku općine Franji Lehkecu, Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Ministarstvu graditeljstva i Ministarstvu regionalnog razvoja. – Kad imate školu poput OŠ Strahoninec, koja ima 14  europskih oznaka kvalitete, status eTwinning škole, školu u kojoj su projekti Erasmusa dio kurikuluma ili školi u kojoj se provodi EU projekt "1,2,3... palim lampicu" za darovite učenike, nepravedno je ako takva škola nema svoju dvoranu – istaknuo je župan Posavec.

Na svečanosti otvaranja govorila je i saborska zastupnica i predsjednica Školskog odbora Bernarda Topolko te ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Tehnološki inovacijski centar Međimurje HAMAG-BICRO Više od 800 milijuna kuna za 230 projekata

– Međimurska županija primjer je odgovornog osnivača škola koji se doista brine o obrazovanju, ne samo deklarativno nego brojnim kvalitetnim projektima. Drago mi je da župan Posavec dijeli i moje stavove da je obrazovanje ključ promjene u našem društvu i da maksimalno ulaže napore da svi zajedno uvedemo u naše škole 21. stoljeće i čestitam vam na ovoj prekrasnoj dvorani koja će biti mjesto gdje će se stvoriti brojne uspomene – rekla je ministrica Divjak.

Nakon što je dvorana otvorena, učenici i nastavnici nastavljaju s projektima iz 2018., u kojoj se škola uključila u međunarodni projekt Erasmus+ pod radnim nazivom "Our heritage is our treasure", u kojem sudjeluju i škole iz Italije, Portugala, Španjolske, Cipra i Grčke, koje upoznaju europsku baštinu. Najbolji logo projekta osmislila je Ema Puljić, učenica 7. b razreda, a projekt ima i maskotu, kukičanog psića Tesorina koji ima i vlastitu putovnicu koju su također osmislili učenici OŠ Strahoninec. Drugi susret partnera u Strahonincu bit će u ožujku. U konkurenciji mladih filmaša dokumentarni film "Pismo" filmske skupine OŠ Strahoninec osvojio je prvu nagradu stručnoga žirija na međunarodnom filmskom festivalu u Dubrovniku, a prije toga i drugu nagradu na "Malom DOKUartu" u Bjelovaru. Dirljiva je to priča o sad već bivšoj učenici te škole Izidori koja pomaže svom slijepom prijatelju Eriku.

Međimurska popevka Tradicijcki napjev Međimurja upisan na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine Manje poznato o napjevu: Njemačka himna nastala je iz međimurske popevke

Mladi filmaši

Na 56. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece filmskoj skupini dodijeljena je prva nagrada stručnoga žirija u kategoriji dokumentarnih filmova za film "Sirena", koji je osvojio i treću nagradu dječjega žirija. Škola se uključila i u brojne druge projekte poput "Ruksaka", skupljanja ruksaka i školskog pribora za djecu iz Afrike, i "Spajalice", projekt poticanja čitanja kod djece i mladih. Učenici razredne nastave sudjelovali su i u projektu Udruge žena Strahoninec "Vježbom do osmijeha". 

Škola je bila i domaćin Erasmus+ KA2 projekta "Let's cross the boundaries of primary education together". Učiteljice i učitelji iz Češke, Danske, Grčke, Njemačke i Španjolske boravili su u Međimurju, a glavna tema sastanka bila je matematika.

Potpis ugovora Obnovljivi izvori energije U manje od dvije godine u Međimurje za energetsku obnovu stiglo 150 milijuna kuna