Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Obnovljivi izvori energije

U manje od dvije godine u Međimurje za energetsku obnovu stiglo 150 milijuna kuna

Potpis ugovora
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Potrošnja toplinske energije u obnovljenim zgradama smanjit će se za 60 posto

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar uručio je pet novih ugovora i odluku o financiranju energetske obnove i korištenju obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora ukupne vrijednosti 30,1 milijun kuna.

Vrijedni učenici Gospodarske škole Čakovec Čakovec Učenici proizvode sok i čips od jabuke, imaju i vinski podrum

– Ovi ugovori i odluka dio su od ukupno 150 milijuna kuna koje je Ministarstvo graditeljstva usmjerilo u Međimursku županiju u manje od dvije godine, što je do sada najviše što se uložilo u Međimurje u tako kratkom vremenu. Ne samo da ćemo obnoviti ustanove, omogućiti uštede, već ćemo i ovim ulaganjem podići građevinsku industriju – istaknuo je Štromar.

Dvadesetak projekata

Ugovori za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije uručeni su Osnovnoj školi dr. Vinka Žganca Vratišinec u iznosu od 2,4 milijuna kuna, Graditeljskoj školi Čakovec u iznosu od osam milijuna kuna,

Osnovnoj školi dr. Ivana Novaka Macinec u iznosu od 5,3 milijuna kuna, Osnovnoj školi Donja Dubrava za energetsku obnovu zgrade i školske sportske dvorane u iznosu od 6,8 milijuna kuna OŠ Hodošan za energetsku obnovu zgrade i školske sportske dvorane u iznosu od pet milijuna kuna. Čakovečkom odsjeku Učiteljskog fakulteta u Zagrebu odobreno je 2,5 milijuna kuna za energetsku obnovu dvorane.

Ceste Međimurska županija Otkupljuje se zemljišta za obilaznicu, a za brzu cestu radi se studija

– U ovome trenutku u sustavu energetske obnove imamo dvadesetak projekata, među kojima su velikom većinom obrazovne institucije, uz socijalne i zdravstvene. Spomenuti ugovori će nakon obavljenih radova pružiti kvalitetnije uvjete i boravak za više od 2000 učenika i zaposlenika škola i fakulteta. Osim njih, osmišljavamo i pripremamo nove projekte, izrađujemo projektnu dokumentaciju i čekamo nove natječaje. Ne stajemo, jer nam je želja obnoviti sve naše osnovne i srednje škole u Međimurju i stvoriti kvalitetnije uvjete našim učenicima – istaknuo je međimurski župan Matija Posavec.

Prema riječima direktora Međimurske energetske agencije Alena Višnjića, na svim zgradama sanirat će se kompletna vanjska ovojnica i izvesti toplinska izolacija te zamijeniti vanjska stolarija.

Uvodi se LED rasvjeta

Postojeći kotlovi zamijenit će se s novim kondenzacijskim plinskim uređajima, a na svim zgrada u planu je izvođenje zamjene kompletne postojeće rasvjete s novom visokoučinkovitom LED rasvjetom. Potrošnja toplinske energije na zgradama koje se obnavljaju u prosjeku će se smanjiti za 60 posto, a sredstva koje će se uštedjeti uložit će se u nove projekte i programe.

Ravnatelj Graditeljske škole Zvonko Ladić rekao je da to nisu samo ulaganja u zgrade, nego i u budućnost školstva u Međimurskoj županiji. Ugovor za energetsku obnovu zgrade potpredsjednik Vlade Štromar uručio je i Domu za starije i nemoćne osobe u Čakovcu. 

Obnovljene su radionice za dvije međimurske srednje škole Završila energetska obnova Bolji uvjeti rada za tisuću učenika Tehničke i Graditeljske škole