Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Međimurska županija

Otkupljuje se zemljišta za obilaznicu, a za brzu cestu radi se studija

Ceste
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Hrvatske ceste ulažu više od 69 milijuna kuna u projekte u Međimurju

Obilaznica Nedelišća i Pušćina prema Varaždinu, obilaznica Murskog Središća s mostom preko rijeke Mure, obilaznica Preloga, rekonstrukcija državne ceste od Štefanca do Donjeg Pustakovca, rekonstrukcija državne ceste Šenkovec – Banfi, sjeverna obilaznica Čakovca, gradnja pješačko-biciklističkih staza od Slemenica prema Murskom Središću i sanacija nadvožnjaka u Čakovcu, najvažnije su investicije u cestovnom prometu u Međimurskoj županiji.

Plesačice Vivone u Bergamu su osvojile pet zlata Uspjeh Plesačice Vivone osvojile pet zlatnih medalja

Kompromis za teretna vozila

O njima, ali i o sigurnosti prometovanja župan Matija Posavec razgovarao je s članom uprave Hrvatskih cesta Alenom Leverićem i članom uprave Hrvatskih autocesta Stjepanom Baranašićem.

Župan Posavec istaknuo je da za vrijeme turističke sezone kroz tu županiju prođe oko četiri milijuna vozila, stotine tisuća kamiona, a 20.000 automobila dnevno prolazi cestom Čakovec - Varaždin.

– U nadležnosti HC-a su glavni pravci koji vode prema državnim granicama ili susjednim županijama. Očekujem, stoga, da u planovima za iduću godinu bude više novih investicija – rekao je i dodao da će HC-u predložiti gradnju kružnih tokova u Šenkovcu, kod tzv. Trokuta, i u Nedelišću na raskrižju prema Varaždinu, Trnovcu i Dunjkovcu.

Obnovljene su radionice za dvije međimurske srednje škole Završila energetska obnova Bolji uvjeti rada za tisuću učenika Tehničke i Graditeljske škole

– Za nekoliko dana imat ćemo građevinsku dozvolu za gradnju pješačko-biciklističke staze od Murskog Središća do Slemenica duge devet kilometara. Rekonstruirat ćemo cestu od Štefanca do Donjeg Pustakovca za koju je projektna dokumentacija u završnoj fazi, no čeka se završetak projekta komunalne infrastrukture. Za sjevernu obilaznicu grada Čakovca u tijeku je otkup zemljišta, za brzu cestu prema Varaždinu izrada potrebnih studija, a početkom godine na snagu stupa Pravilnik o zabrani prometa za teretna vozila teža od 7,5 tona na dionicama cesta od graničnog prijelaza u Murskom Središću do Čakovca, te kroz Nedelišće. Time ćemo riješiti problem zagušenosti cesta teškim teretnim vozilima, no vjerujem da ćemo naći kompromis i s domaćim prijevoznicima jer se zabrana odnosi na teretna vozila kojima je jedina svrha izbjegavanje korištenja autocesta i tranzit kroz Međimurje – najavio je A. Leverić.

Prijelaz za životinje

Hrvatske ceste u ovom trenutku ulažu više od 69 milijuna kuna u različite projekte u Međimurju.

Stjepan Baranašić govorio je o rekonstrukciji čvora autoceste u Goričanu, za koji se raspisuje natječaj, čime će se povezati granični prijelazi i pojednostaviti prilaz autocesti domaćem stanovništvu, te gradnji prilaznih cesta za mještane do starog graničnog prijelaza.

U tijeku je obnova kolnika na cijeloj dionici autoceste Goričan - Zagreb koja će do kraja iduće godine biti u cijelosti obnovljena, a na području Palovca gradit će se prijelaz preko autoceste za životinje. 

Matija Posavec Gospodarsko-socijalno vijeće Država mora poduzetnike rasteretiti od nameta Međimurska popevka Sjednica na kojoj se donosi odluka sazvana je za kraj studenoga Međimurska popevka na korak do UNESCO-ove liste nematerijalne kulturne baštine