Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Čakovec

Učenici proizvode sok i čips od jabuke, imaju i vinski podrum

Vrijedni učenici Gospodarske škole Čakovec
1/2
Foto: Međimurska županija
Međimurje je županija u kojoj se uzgaja najviše jabuka u Hrvatskoj. Nabavom uređaja škola pruža konkretna znanja učenicima kojima se podiže kvaliteta nastave, a dobivamo ekološke i zdrave proizvode – ističe župan Matija Posavec

Učenici Gospodarske škole Čakovec na školskom poljoprivrednom gospodarstvu u Mihovljanu proizvode - sok. U rad je pušten pogon za izradu soka vrijedan 584.000 kuna, koji se sastoji od uređaja za mljevenje i prešanje voća, tankova, pasterizatora i punilice. Takvo, vele, nema ni jedna druga škola u Hrvatskoj. Jabuke dobivaju sa 600 stabala.

Ceste Međimurska županija Otkupljuje se zemljišta za obilaznicu, a za brzu cestu radi se studija

– Uspijevamo kroz različite projekte privući europska sredstva i uložiti ih u ljude, opremu i u poboljšanje kvalitete nastave. Dobivamo zaokruženi proces u kojem omogućavamo učenicima da prikupe znanja od same ideje do gotovog proizvoda – kaže ravnatelj Renato Vinko.

Dodaje da poljoprivreda više nije područje za koje nije potrebno školovanje. No, ta je škola morala odustati od upisa za zanimanje agrotehničara jer se javilo samo sedmero učenika, a planiran je bio cijeli razred s njih 24. Veći dio novca za pogon osiguran je preko natječaja Ministarstva poljoprivrede, a manji dio troškova pokrila je škola. Uz popratne radove cijela investicija vrijedna je oko 650.000 kuna.

U dvoranu je uloženo oko 4,2 milijuna kuna Donji Kraljevec Radijatori u učionicama više se neće zimi smrzavati

– Međimurje je županija u kojoj se uzgaja najviše jabuka u Hrvatskoj. Nabavom uređaja škola pruža konkretna znanja učenicima kojima se podiže kvaliteta nastave, a dobivamo ekološke i zdrave proizvode – ističe župan Matija Posavec.

Škola u svom vlasništvu ima i sušare za proizvodnju čipsa od jabuke i voćnih čajeva, ali i vinski podrum.

Međimurje Najmodernija dijagnostička oprema U Županijsku bolnicu stiže MR uređaj vrijedan 8,3 milijuna kuna