Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Tradicijcki napjev Međimurja upisan na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine

Manje poznato o napjevu: Njemačka himna nastala je iz međimurske popevke

Međimurska popevka
Foto: Međimurska županija
"Da nije bilo popevke, ne bi bilo niti Međimurja u današnjim granicama jer tijekom mirovnih pregovora u Parizu 1919. upravo međimurska popevka u obradi dr. Vinka Žganca bila presudan čimbenik kojim su pobijeni svi argumenti protivnika"

Međimurska popevka neizostavan je dio današnje tradicijske kulture Međimurske županije, omiljen i prepoznatljiv glazbeno-tradicijski znak hrvatskog identiteta, koji pozornost privlači i izvan državnih granica – rekla je predsjednica Organizacijskog odbora "Međimurske popevke" Jasna Hajdinjak nakon što je međimurska popevka, tradicijski napjev Međimurja, upisana na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva.

zadarski bedemi svjetska kulturna baština Bogat program povodom upisa zadarskih bedema na popis UNESCO-a

Smotra "Međimurska popevka" koja se održava u Nedelišću uvelike je pridonijela dobivanju tog statusa jer je od 1971. nastupilo više od 8000 izvođača, solista i folklornih skupina, a od zaprimljenih 2200 napjeva izvedeno ih je više od 800. Pribroji li se tome predsmotra "Pesmarice naših mamica", dolazi se do 20.000 izvođača koji čuvaju to blago.

Brojna podrška

– Pojedinci i institucije sa 73 pisane potpore podržali su nominaciju što je najviše što je jedna nominacija ikad dobila. Tek sada nam predstoji veliki zadatak, da popevka i dalje živi, poglavito u novim glazbenim izričajima – istaknuo je Dejan Buvač, predsjednik Zajednice hrvatskih kulturno umjetničkih udruga MŽ-a.

Uvrštavanje popevke na reprezentativan popis izniman je uspjeh za Međimurje, ostvaren dugogodišnjom suradnjom s Ministarstvom kulture, Hrvatskim povjerenstvom za UNESCO i stručnjacima iz različitih znanstvenih i stručnih institucija. Nominacija je pripremljena u suradnji sa stručnjacima dr. sc. Lidijom Bajuk, dr. sc. Nailom Ceribašić i dr. sc. Tvrtkom Zebecom uz potporu lokalne zajednice i ustanova s područja županije.

Potpis ugovora Obnovljivi izvori energije U manje od dvije godine u Međimurje za energetsku obnovu stiglo 150 milijuna kuna

Inspiracija klasičarima

– Ne postoje velike i male države, veliki i mali narodi, veliki i mali ljudi. Postoje samo države, narodi i ljudi koji drže do svoje povijesti, poštuju tradiciju i kulturu. Popevka je institucija duboko utkana u osobnost i mentalitet međimurskog čovjeka. Međimurci su uz popevku slavili, tugovali, ispraćali i dočekivali.

Da nije bilo popevke, ne bi bilo niti Međimurja u današnjim granicama jer tijekom mirovnih pregovora u Parizu 1919. upravo međimurska popevka u obradi dr. Vinka Žganca bila presudan čimbenik kojim su pobijeni svi argumenti protivnika koji se pozivao na svoje povijesno pravo na naš kraj – rekao je župan Matija Posavec.

Popevka je bila inspiracija i mnogim djelima klasične glazbe, a i službena himna SR Njemačke "Das Lied der Deutschland" Josepha Hydna nastala iz popevke "Vjutro se ja rano stanem".

Međimurska županija će, najavio je župan, i nadalje kroz popisivanje nematerijalne baštine, poticanje provedbe programa zaštite i očuvanja različitih tradicijskih znanja i umijeća putem radionica, obrazovnih i izvannastavnih programa, dokumentiranja, istraživanja, međunarodne suradnje i drugih aktivnosti intenzivno raditi na očuvanju popevke. 

U dvoranu je uloženo oko 4,2 milijuna kuna Donji Kraljevec Radijatori u učionicama više se neće zimi smrzavati Vrijedni učenici Gospodarske škole Čakovec Čakovec Učenici proizvode sok i čips od jabuke, imaju i vinski podrum