Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
29. OBLJETNICA ZLOČINA U BAĆINU

"Žrtve Baćina i Pounja nisu zaboravljene"

Na komemoraciji su sudjelovali župan Ivo Žinić i njegov zamjenik Roman Rosavec, ali ove je godine u Baćin stigao i Andrej Plenković, kao prvi premijer na komemoraciji u Baćinu
Foto: Sisačko-moslavačka županija
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković naglasio je da je njihova dužnost nastaviti s procesuiranjem svih ratnih zločina te da žrtve Baćina nisu zaboravljene.

Župan Ivo Žinić i njegov zamjenik Roman Rosavec u srijedu 21. listopada nazočili su obilježavanju 29. godišnjice stradanja civila u Baćinu gdje je pronađena druga po veličini masovna grobnica iz Domovinskog rata, nakon Ovčare.

SJEĆANJE I KOMEMORACIJA ZA STRADALE U DOMOVINSKOM RATU Bol zbog gubitka najbližih ne prestaje

Općina Hrvatska Dubica svake godine 21. listopada obilježava godišnjicu stradanja nevinih civila i odaje počast svim stradalim civilima te poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima na području Općine. Ove godine obilježila se 29. godišnjica stradanja 56 nevinih civila, čija su tijela ekshumirana u proljeće 1997. godine iz masovne grobnice u naselju Baćin.

U znak sjećanja na sve poginule i nestale u Domovinskom ratu koji su živjeli na području Općine Hrvatska Dubica ili su ovdje stradali, u Baćinu su kod spomenika kraj crkve zapaljene svijeće, a kod spomen-obilježja položeni su i vijenci i upaljene svijeće. U Baćinu su bili i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Marijan Mareković, izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora Ivan Celjak te potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Svečano obilježen Dan državnosti RH i Dan hrvatskih branitelja grada Belišća Svijeće i vijenci za one čija je žrtva omogućila stvaranje neovisne Hrvatske

Župan je istaknuo kako su na području Sisačko-moslavačke županije pronađene 44 masovne grobnice, dok je više od 1600 civila i 560 hrvatskih branitelja ubijeno je ili poginulo tijekom Domovinskog rata. Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković naglasio je da je njihova dužnost nastaviti s procesuiranjem svih ratnih zločina te da žrtve Baćina nisu zaboravljene.