Izbornik
Naslovnica Županije Ličko-senjska
SJEĆANJE I KOMEMORACIJA ZA STRADALE U DOMOVINSKOM RATU

Bol zbog gubitka najbližih ne prestaje

Foto: Grad Gospić
U znak sjećanja na nevine žrtve okupila su se mnogobrojna izaslanstva koja su položila vijence i zapalila svijeće

Povodom 29. godišnjice stradavanja mještana Široke Kule i okolnih mjesta u Domovinskom ratu, i ove godine 13. listopada upriličena je komemoracija za sve žrtve kod spomen-obilježja u Širokoj Kuli.

Svjedočanstva ‘malih’ ljudi Općina pokreće snimanje dokumentarnog filma o tragediji Škabrnjana

U listopadu 1991. godine mučki je ubijeno 40 mještana od kojih je najmlađa žrtva bila trinaestogodišnja djevojčica Verica Nikšić, a najstarija devedesetpetogodišnji Ivan Orešković.

Završili su svoj život mučeničkom smrću, zapaljeni u kućama, pobacani u duboke jame, a njih 10 ni do danas nije pronađeno i dostojno pokopano.

Prošlo je 29 godina od zločinačkog pothvata kojim je organizirano i ciljano ubijan hrvatski puk u Širokoj Kuli kako bi se stvorilo etnički čisto područje, kao i u ostalim okupiranim dijelovima Hrvatske.

Još uvijek nije utvrđena cjelovita istina o zločinima niti imenovani njihovi idejni začetnici, nalogodavci i izvršitelji.

Osiguran novac za projekt Obnavlja se središnji trg u Gospiću i postavit će se spomenik Nikoli Tesli

U znak sjećanja na nevine žrtve okupila su se mnogobrojna izaslanstva koja su položila vijence i zapalila svijeće.

Žrtvama su se poklonile obitelji stradalih, izaslanik ministra branitelja, državni tajnik Darko Nekić, saborska zastupnica Anita Pocrnić Radošević, gradonačelnik Karlo Starčević, zamjenici gradonačelnika Kristina Prša i Ivica Tomljenović, izaslanstva Ličko-senjske županije, Hrvatske vojske i policije, te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Riječi molitve za sve žrtve izrekao je župnik Luka Blažević. Nakon komemoracije u župnoj crkvi sv. Mateja služena je sveta misa za sve nedužne žrtve, simbole hrvatskog mučeništva i slobode.