Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
župa bučica

Župa skuplja novac za obnovu crkve i traži pomoć građana

Župa Bučica
1/2
Foto: Danijel Prerad
Od tada pa do danas, mnogo je nevolja pretrpjela, ali je preživjela. I danas odolijeva naletima vjetra i kiše, postojano stoji na brdu visokom 200 metara

Župa Bučica s petrinjskog područja provodi humanitarnu akciju za obnovu fasade kapele Presvetog Trojstva u Slatini Pokupskoj.

Sredstva za prvu fazu obnove kapele osiguralo je Ministarstvo kulture, grad Glina, Sisačka biskupija i sama Župa svetog Antuna Padovanskog u Bučici te vjernici koji su novac skupljali protekle dvije godine. „Kapela Presvetog Trojstva spominje se u 15. stoljeću.

Suradnja Županije i Grada Kutine Prioritet je izgradnja Doma za starije i nemoćne

Od stare kapele ostale su ruševine pa je obnova započeta 1762. godine. Kamen temeljac postavljen je 16. travnja iste godine. Od tada pa do danas, mnogo je nevolja pretrpjela, ali je preživjela. I danas odolijeva naletima vjetra i kiše, postojano stoji na brdu visokom 200 metara.

Preživjela je kapela i potres i požar, ali i protekli Domovinski rat.“ – kazuje župnik bučičke župe Ivan Petrović koji je ovih dana izdao i knjigu propovijedi pod nazivom „Obzor nade“. Prihod od prodaje zbirke koja sadrži nedjeljne propovijedi za liturgijsku godinu namijenjen je daljnjoj obnovi kapele u Slatini Pokupskoj.

Radovi na obnovi su sada napokon krenuli, a proteklih godina su župljani sami oko kapele napravili križni put, očistili brdo na kojem se kapela nalazi te uredili podnožje kapele za parking i društvene aktivnosti. Selo Slatina Pokupska ima četrdesetak obitelji, uglavnom staračkog i samačkog stanovništva.

stiže voće, povrće, mliječni prozivodi... U ovim školskim kuhinjama od sada će se pripremati samo kvalitetni obroci

Župa sredstva za obnovu i dalje prikuplja na svo žiro račun: HR5423400091110422374 s naznakom za obnovu kapele.