Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Donošenjem rebalansa županijskog proračuna osiguran je dio financijskih sredstava za donaciju KBC-u

Župan Boban splitskom KBC-u uručio čekove na 600.000 kuna

Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Iznos od 450.000 kuna namijenjen je za nabavu kombija za transport krvi, a za 150.000 kuna nabavit će se uređaj za makroskopsku analizu i pohranu slika radi brže i kvalitetnije dijagnostike

Župan Blaženko Boban uručio je ravnatelju KBC-a Split prof. dr. sc. Juliju Meštroviću čekove u iznosu 450.000 kuna za nabavku kombi vozila za prijevoz terenskih ekipa za uzimanje krvi od dobrovoljnih davatelja te 150.000 kuna za nabavku uređaja za makroskopsku analizu i pohranu slika u svrhu brže i kvalitetnije dijagnostike.

– Donošenjem rebalansa županijskog proračuna na svetog Nikolu osigurali smo dio financijskih sredstava za donaciju KBC-u Split, za ono što im je najpotrebnije. To vozilo će služiti da ljudi na terenu mogu dati krv, a ovo vozilo će krv i plazmu kvalitetno transportirati. Isto tako, imali smo mogućnost izdvojiti i sredstva za makroskopsku analizu i pohranu slika za patologiju, što im je također iznimno značajno – rekao je Boban.

Strateški projekti

Uoči uručenja čekova župan i ravnatelj su u društvu zamjenika župana Stipe Čogelje, pročelnika Kabineta župana dr. sc. Davora Pavića, pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i demografiju Diane Luetić i predsjednika Upravnog vijeća KBC-a Split Jugoslava Bagatina obišli radove na izgradnji Regionalnog transfuzijskoga centra te Objedinjenog hitnog bolničkog prijema.

– Došao sam prije svega izraziti zahvalnost svim djelatnicima  KBC-a Split koji gotovo dvije godine ne znaju ni za nedjelju, ni za 
Božić već se posvećuju nama – rekao je Boban i dodao kako čovjek ne može nego nakloniti se tim  ljudima koje jer usporedio s braniteljima u Domovinskom ratu.

– Za nas je važan i značajan događaj ne samo donacija, već dolazak župana i njegovih suradnika u posjet KBC-u Split. Dobili smo priliku pokazati projekte koji se rade u KBC-u. Dva značajna su Regionalni transfuzijski centar i Objedinjeni hitni bolnički prijem koji će kada budu dovršeni uvelike unaprijediti kvalitetu rada naše bolnice. Županija aktivno sudjeluje u izradi i realizaciji tih projekata već skoro tri godine – rekao je Meštrović i izrazio zadovoljstvo suradnjom KBC-a i Splitsko-dalmatinske županije.

– Regionalni transfuzijski centar je započet prije mjesec dana, a Objedinjeni hitni bolnički prijem se radi i polovica tog projekta će 
biti dovršena najvećim dijelom  do kraja veljače, tako da očekujemo da će ta polovica biti u funkciji do ove turističke sezone – najavio je Meštrović i dodao kako će do ljeta 2023. godine Objedinjeni hitni bolnički prijem biti dovršen.

U splitskom KBC-u rade se i strateški projekti: Centar za akutnu medicinu, zgrada Poliklinike i Istraživački medicinski centar.

– U uvjetima pandemije ti su projekti usporeni, ali mi se ni jednog od njih nismo odrekli, radeći sve ono što radimo zadnje dvije 
godine za naše bolesnike s COVID-19 gdje smo naše najaktivnije resurse morali usmjerili na spašavanje tih životno ugroženih bolesnika. Pružali smo zdravstvenu  zaštitu i svim ostalim našim bolesnicima, jer svi podjednako moraju dobiti sve što im treba i tako ćemo i nastaviti koliko možemo. Istodobno radimo i na svim tim projektima i zahvaljujem županu na izvanrednoj suradnji – rekao je Meštrović.

Financiranje iz EU fondova

Župan Blaženko Boban iznio je podatke kako je vrijednost Transfuzijskog centra 54 milijuna kuna, a Objedinjenog hitnog bolničkog prijama 70 milijuna kuna. Oba projekta se velikim dijelom  financiraju iz europskih fondova.

– Sjećam se dobro koliko je ravnatelj gorio da se ti projekti uključe u nacionalne projekte iz zdravstva. Sjećam se i koliko puta  smo zajedno bili u Zagrebu i lobirali za njih – rekao je Boban i čestitao svim djelatnicima KBC-a Split predstojeće božićno-novogodišnje blagdane.