Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Produljen ugovor o cjelogodišnjoj hitnoj medicinskoj helikopterskoj službi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Župan Dobroslavić obišao hitnu helikoptersku službu

Foto: DNŽ
Lani je bilo 295 medicinskih letova, a u 2022. godini do sada ih je bilo 36, što je gotovo jedan let dnevno

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, obitelj i branitelje Đurđica Popović i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije Luka Lulić posjetili su punkt cjelogodišnje helikopterske hitne medicinske službe za područje Dubrovačko-neretvanske županije u Zračnoj luci Dubrovnik.

Helikoptere daje MUP

– Posjetiti smo djelatnike hitne helikopterske medicinske službe čiji je stacionar ovdje u zračnoj luci. Ugovorom koji je produljen i za ovu godinu nastavljamo s tim projektom koji je važan za cijelu županiju i sve naše građane. Helikopter smo dobili na korištenje od MUP-a, Vlada RH donijela je odluku o uspostavi ove službe, a Ministarstvo zdravstva s našom  hitnom medicinskom službom 
omogućava medicinsko osoblje. To funkcionira jako dobro i postižemo takozvani zlatni sat za svakog pacijenta, a i ova hitna 
intervencija prijevoza pacijenta iz Metkovića u KBC u Splitu potvrda je toga – istaknuo je župan Nikola Dobroslavić.

U prošloj godini bilo je 295 intervencija helikopterom, a od početka godine 36 medicinskih letova, što je praktički jedna intervencija dnevno. Dodao je da helikopteri povećavaju učinkovitost hitne medicinske operative jer omogućavaju izravan i brz pristup većim specijalističkim i subspecijalističkim bolničkim centrima.

Prema riječima ravnatelja županijskog Zavoda za hitnu medicinu Luke Lulića hitna medicinska helikopterska služba pokazala se izvrsnom i to bi, i kod  nas i u cijeloj Hrvatskoj, trebao biti standard, a ne nadstandard.

– S obzirom na teren u našoj je županiji neophodna hitna helikopterska služba da bismo mogli zadovoljiti današnje zdravstvene 
standarde – zaključio je Lulić.

Jedan od najčešće korištenih helikoptera za hitne medicinske službe u svijetu je Eurocopter EC 135 koji koristi i helikopterska hitna služba u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Poput kopnene hitne medicinske pomoći, helikopteri su opremljeni medicinskom opremom od vitalne važnosti za praćenje i liječenje pacijenata.

Zračna luka na usluzi

– Već smo mjesecima dobri domaćini posadama i medicinskoj ekipi, a ove godine imamo sreću što je građanima i turistima ova služba na raspolaganju svih 365 dana. Besplatno pružamo sve usluge čime i Zračna luka Dubrovnik daje svoju potporu ovoj službi – rekao je direktor dubrovačke zračne luke Frano Luetić.