Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
splitsko-dalmatinska županija

Župan državljankama Ukrajine dodijelio uvjerenja o znanju hrvatskog jezika

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL 11.09.2024., Split - Splitsko-dalmatinski zupan Blazenko Boban urucuio uvjerenja o polozenom tecaju hrvatskog jezika raseljenim osobama iz Ukrajine. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Riječ je o polaznicima tečaja hrvatskog jezika u Centru za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata koji je financirala Splitsko-dalmatinska županija

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban prošloga je tjedna dodijelio uvjerenja o položenom tečaju hrvatskog jezika razine B1 raseljenim osobama iz Ukrajine.

Županija izdvojila 20.000 €

Tečaj već treću godinu organizira Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata, a financira ga Splitsko-dalmatinska županija.

– Bio bih sretniji da im je učenje hrvatskoga jezika bila potrebno u neke druge svrhe, a ne zbog rata koji se vodi u Ukrajini. Već treću godinu sufinanciramo učenje hrvatskoga jezika za raseljene osobe iz Ukrajine i do sada smo izdvojili više od 20 tisuća eura. Prije svega, zahvaljujem Centru za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata što sve to organiziraju, a mi ćemo i dalje raditi na tom segmentu da ljudima pomognemo u usavršavanju hrvatskog jezika. Mnoge polaznice u početku se nisu mogle sporazumjeti na hrvatskom jeziku, a danas se s njima može bez problema razgovarati. Drago mi je da se neke od njih nalaze na tržištu rada na području Splitsko-dalmatinske županije – rekao je, između ostalog, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Ravnateljica Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata Danijela Čukušić istaknula je da ova skupina već tri godine uči hrvatski jezik.

– Oni su početkom rata u Ukrajini došli u Hrvatsku i odmah smo dobili potporu Splitsko-dalmatinske županije kako bismo im mogli pružiti učenje hrvatskoga jezika. Misli da im je i ovo puno značilo, ali i sva ljudskost i podrška koju su imali prilikom dolaska u Hrvatsku. Najvažnije je bilo da ih primimo kao zajednica, a jezik je u stranoj zemlji osnovna prekretnica kako bi se netko što bolje asimilirao u društvo. Bez obzira na to što je ukrajinski također slavenski jezik, mislim da je za njih izuzetno važno naučiti hrvatski jezik, pogotovo kako bi mogli uspješno konkurirati na tržištu rada – ustvrdila je ravnateljica Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata Danijela Čukušić.

Otvaraju se mogućnosti

Jedna od uspješnih polaznica tečaja hrvatskog jezika je i Nune Topchye, koja je nakon tri godine obrazovanja zavrijedila diplomu. Istaknula je da je zahvalna na prilici za učenje hrvatskoga jezika.

– Poznavanje hrvatskoga jezika daje mi puno mogućnosti i pruža sigurnost. Jako mi je važno i za posao, ali i za osnovnu životnu komunikaciju. Hrvatski jezik mi nije bio jako težak jer je vrlo sličan našem, ukrajinskom jeziku – naglasila je Nune Topchye, koja je inače medicinska sestra i radi u jednom domu za starije i nemoćne osobe.

Poticanje IT sektora Digitalna Dalmacija uskoro će se useliti u nove, uređene prostore na Splitu 3 storyeditor/2024-09-05/WhatsApp_Slika_2024-09-04_u_10_33_42_f6c6404c.jpg Uglavnom volonteri i zaljubljenici u ono čime se bave Županija dodijelila 185.000 eura udrugama i umjetnicima storyeditor/2024-08-29/WhatsApp-Image-2024-08-27-at-11_54_40.jpeg Svi koji su se javili na javni poziv i udovoljavaju uvjete dobit će ugovore nakon rebalansa županijskog proračuna Solari za sve: župan uručio ugovore za ugradnju solara i dizalica topline