Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Održana sjednica Skupštine Zagrebačke županije

Zelina daruje Županiji zemljište za izgradnju škole u Kominu

Foto: Zagrebačka županija
Članovi skupštine donijeli su odluku o pridruživanju Zagrebačke županije Savezu Alpe – Jadran, koji djeluje kao kooperacijska mreža regija za projektno orijentiranu suradnju na području srednje Europe

Darovanje zemljišta za izgradnju škole, teme vezane za potres te niz tehničkih odluka bile su neke od glavnih točaka dnevnog reda sjednice Županijske skupštine Zagrebačke županije održane prošlog tjedna.

Nekretnina od 21.000 m2

Kako bi ispunila jedan od preduvjeta za prijavu projekta  izgradnje nove osnovne škole i sportske dvorane u Kominu za financiranje iz Nacionalnog plana opravka i otpornosti, Zagrebačka županija s Gradom Sveti Ivan Zelina sklopit će ugovor o darovanju nekretnine na kojoj će se buduća škola graditi, odlučeno je to na protekloj sjednici.

– Riječ je o više od 21 tisuću četvornih metara procijenjene vrijednosti nešto više od milijun kuna. Zagrebačka županija već je započela izradu idejnog rješenja za gradnju nove škole za 600 učenika, i to za program cjelodnevne nastave – poručuju iz županijske uprave.

Jedna od važnih tema za županiju je i projekt Regionalnog centra kompetentnosti u strukovnom  obrazovanju – Industrija 4.0, a 
za što su sredstva u iznosu 30,08 milijuna kuna osigurana u proračunu za 2022. i projekcijama za 2023. godinu. Članovi Županijske skupštine većinom glasova ovlastili su župana da potpiše izmjene i dopune sporazum o njegovu sufinanciranju.

Odlukom Vlade Republike Hrvatske o načinu raspodjele bespovratnih financijskih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske  unije odobrenih za financiranje sanacije šteta od potresa, Zagrebačka županija na istoj je sjednici  određena kao jedno od tijela odgovornih za provedbu financijskog doprinosa sa zaduženjem za operaciju “Vraćanje u uporabljivo stanje infrastrukture i postrojenja u području obrazovanja”. Na temelju toga Zagrebačkoj županiji dodijeljeni su novi poslovi, i to u djelokrugu Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, a članovi Županijske skupštine prihvatili su novu odluku o ustrojstvu.

Savez Alpe – Jadran

Na dnevnom redu našla se i izmjena Pravilnika o općim uvjetima dodjele donacija, subvencija i pomoći iz proračuna Zagrebačke 
županije. Navedenom izmjenom vremenski okvir provedbe projekata gradova i općina moći će se produljiti za sljedećih šest mjeseci.

Među ostalim točkama na sjednici je prihvaćena odluka o izmjeni naziva ustanove koja će se po novom zvati Regionalna energetsko-klimatska agencija Sjeverozapadne Hrvatske, Izvješće o radu župana za drugu polovicu 2021. godine kao i niz zaključaka o imenovanjima u skupštinske odbore te nekoliko povjerenstava i savjeta.

Također, članovi Županijske skupštine donijeli su odluku o pridruživanju Zagrebačke županije Savezu Alpe – Jadran, koji djeluje kao kooperacijska mreža regija za projektno orijentiranu suradnju na području srednje Europe.