Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
POTPISAN UGOVOR

Županija dobiva sigurnu kuću za žene i djecu žrtve nasilja

Ministar Aladrović i župan Andrović potpisali su ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava za projekt sigurne kuće u prisutnosti premijera Plenkovića i ministra Malenice
Foto: Kristijan Toplak
Objekt koji će se rekonstruirati i opremiti kroz ovaj projekt moći će primiti 11 krajnjih korisnika.

Virovitičko-podravska županija dobiva sigurnu kuću, odnosno sklonište za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji. Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i virovitičko-podravski župan Igor Andrović potpisali su ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava za projekt “Centar za podršku, osnaživanje i savjetovanje”, vrijedan 10,015.896 kuna. Potpisivanju su svjedočili i premijer Andrej Plenković, kao i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Župan Matija Posavec o mjerama za miran suživot i integraciji Roma 'Država u kojoj će se tolerirati nasilje ima ozbiljan problem'

Rekonstrukcija zgrade

Kroz projekt će se obaviti rekonstrukcija i opremanje skloništa, a zaposlit će se tri osobe koje će raditi sa žrtvama nasilja. Nabavit će se vozilo za potrebe skloništa, organizirat će se radionice i edukacije za stručnjake i korisnike te odraditi obavještavanje i osvješćivanje javnosti o prevenciji nasilja u obitelji.

Rekonstrukcijom i opremanjem skloništa za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji riješit će se problem nepostojanja adekvatnog prostora. Objekt koji će se rekonstruirati i opremiti kroz ovaj projekt moći će primiti 11 krajnjih korisnika, a bit će prilagođen i za prihvat dviju osoba s invaliditetom. U sklopu skloništa korisnicima će biti pružene specijalizirane usluge pravnog i psihološkog savjetovanja te podrške i osnaživanja.

– Ovim projektom Virovitičko-podravska županija će osigurati smještaj za žene žrtve nasilja i žene žrtve nasilja u obitelji. Nažalost, ovaj oblik nasilja nije nepoznanica i rijetka pojava, već nešto s čime se svakodnevno suočavamo i pokušavamo smanjiti raznim aktivnostima pomoći i podrške kroz medije i institucije. Ovim projektom riješit će se problem pomoći i zbrinjavanja žena i djece žrtava nasilja u najkraćem vremenu – naglasio je župan Igor Andrović.

Županija obilježila međunarodni Dan borbe protiv nasilja nad ženama Boban: Pozivamo žrtve, prijavite nasilje i tražite pomoć u svako vrijeme, na svakom mjestu!

Virovitičko-podravska županija jedna je od šest hrvatskih županija koje nisu imale osigurano sklonište za žrtve nasilja u obitelji kada su 2019. godine pokrenute aktivnosti od Vlade RH i tadašnjeg Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, kako bi se problem zbrinjavanja osoba, prvenstveno žena i djece, žrtava obiteljskog nasilja riješio na području cijele Republike Hrvatske. Virovitičko-podravska županija stoga je još u listopadu 2019. unajmila privatnu zgradu i u nju uložila do kraja te godine oko 100.000 kuna vlastitih sredstva, kako bi je prilagodila traženim uvjetima.

Sredstva za rad sigurne kuće – privremenog rješenja osigurana su tako da je Virovitičko-podravska županija zaključila s jedinicama lokalne samouprave s područja Županije, Sporazum o sufinanciranju rada Skloništa za smještaj osoba žrtava obiteljskog nasilja, čiji je današnji kapacitet šest osoba. Učešće Županije u Sporazumu je 200.000 kuna, a općina i gradova ukupno 380.000 kuna.

Trajanje 30 mjeseci

Istodobno s osiguravanjem uvjeta za privremeno rješenje sigurne kuće, Virovitičko-podravska županija tražila je prostor za trajno rješenje, s obzirom na najavu i informacije nadležnog ministarstva o objavi poziva za financiranje troškova prilagodbe minimalnim tehničkim uvjetima sigurne kuće i troškova rada iz sredstava Europskog socijalnog fonda. Zgradu je bez naknade ustupio Grad Virovitica te je nakon toga Virovitičko-podravska županija krenula s pripremom projektnog prijedloga i izradu projektno-tehničke dokumentacije (u vrijednosti od 145.000 kuna) i ishođena je građevinska dozvola za rekonstrukciju i dogradnju skloništa.

Dan ružičastih majica DAN RUŽIČASTIH MAJICA U Puli obilježen Dan prevencije vršnjačkog nasilja

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku je 10. ožujka ove godine objavilo poziv “Osiguravanje sustava podrške za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji”. Virovitičko-podravska županija je s partnerom, Udrugom “S.O.S. savjetovanje, osnaživanje, suradnja” Virovitica, uz veliku pomoć VIDRA-e Agencije za regionalne razvoj, 29. srpnja 2020. godine prijavila projektni prijedlog na taj natječaj pod nazivom “Centar za podršku, savjetovanje i osnaživanje”, kojem je cilj uspostava skloništa za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji. Vrijednost projekta “Centar za podršku, osnaživanje i savjetovanje” iznosi 10,015.896 kuna, a traje 30 mjeseci od dana potpisa Ugovora o bespovratnim sredstvima.