Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Predstavljene mjere za suzbijanje negativnih ekonomskih posljedica epidemije

Županija izdvaja više od pet milijuna kuna za pomoć gospodarstvu i poljoprivredi

1/2
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Provedba županijskih mjera za pomoć gospodarstvu započela je 14. travnja odlukom župana Danijela Marušića

Informacija o mjerama suzbijanja negativnih ekonomskih posljedica koje je ostavio COVID-19 dominirala je tematskom sjednicom Županijske skupštine.

Gradnja sustava javnog navodnjavanja u Orubici Napreduju radovi na sustavu navodnjavanja u Orubici Vodom iz Save navodnjavat će se više od 320 hektara poljoprivrednih površina

U raspravi su predstavljene mjere koje Brodsko-posavska županija provodi zbog bitno promijenjenih gospodarskih kretanja, a u cilju osiguravanja sredstava za financiranje mjera i aktivnosti u borbi s epidemijom. Rečeno je da je nužno bilo promijeniti proračunske aktivnosti kako bi se optimalno iskoristio ograničeni fiskalni kapacitet.

Cilj mjera je olakšati problem nelikvidnosti, ublažiti ekonomske posljedice te potaknuti poslovanje i konkurentnost poduzetnika i poljoprivrednika.

Kako bi se pomoglo onima koji su proteklih mjeseci najviše pogođeni, Brodsko-posavska županija osigurala je 5,1 milijun kuna. Najveći dio, čak dva milijuna kuna, namijenjen je mikropoduzetnicima.

– Namjera nam je da toj populaciji poduzetnika pomognemo u nabavi repromaterijala i osnovnih sredstava, počevši od 1. ožujka ove godine, dakle, 11 dana prije početka krize, da im pomognemo u dijelu plaćanja troškova poslovnog prostora, materijalnih troškova, troškova energenata knjigovodstvenih usluga i drugog – rekao je Željko Burazović, privremeni pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu.

Župan Marušić s biskupom Franjom Komaricom u Banjoj Luci Županija će podržati osnivanje Centra za mir, pomirbu i međunarodnu suradnju

Provedba županijskih mjera za pomoć gospodarstvu započela je 14. travnja odlukom župana Danijela Marušića o posebnim mjerama za korištenje proračunskih sredstava. Tom su odlukom obustavljeni svi upravni poslovi te postupci javne nabave koji nisu bili nužni, a smanjene su dotacije, sponzorstva i materijalni troškovi do mjere da se ne ugrožava rad županijskih upravnih tijela. Brodsko-posavska županija izdvojila je sredstva i za internetsku platformu lokalno2go.hr na kojoj je obavljeno 355 prodaja i ostvaren promet od 40 tisuća kuna te plasirano 4000 poljoprivrednih proizvoda. Mjere za pomoć u stočarstvu čekaju pozitivno mišljenje Ministarstva poljoprivrede.

Prema riječima pročelnika Upravnog odjela za proračun i financije Ivana Lukića, prihodi od poreza na dohodak u trenutku kada je župan donio odluku bili su 21 milijun kuna, a fiskalno izravnanje 8,05 milijuna kuna. Provedba mjere pomoći poduzetnicima, koja je predstavljena kao prioritet, najavljena je već za ovaj tjedan, a ostale mjere provodit će se kako se budu osiguravala sredstva u sljedećim mjesecima.

Slavonia.Travel Nova platforma slavonskih županija za domaće turiste

– Novac će biti osiguran preraspodjelom sredstava u svim upravnim odjelima, i to naravno bez novog zaduživanja. Dakle, ne idemo u rebalans proračunskih korisnika, jer to u ovom trenutku nije potrebno – rekao je pročelnik Lukić te dodao da će uštede županijskih mjera biti vidljive u rebalansu proračuna.

Oporbeni vijećnici mjere pomoći gospodarstvu i poljoprivredi većinom su pozdravili, ali zanimala su ih pravila po kojima će se potpore dodjeljivati, pa je zamjenik župana Stjepan Bošnjaković rekao da će poduzetnici biti obaviješteni o kriterijima i morat će namjensko trošenje potpore pravdati podnošenjem računa.