Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Brodsko-posavska županija

Županija je odabrala put izravne financijske pomoći poduzetnicima

1/4
Foto: Ivica Galović/PIXSELL 14.10.2024., Slavonski Brod - Sjednica Županijske skupštine, aktualni sat. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
Župan Marušić predstavio je Županijskoj skupštini sve učinjeno u području izvršenja proračuna, aktivnostima u gospodarstvu te o dodijeljenim potporama

Županijski su vijećnici na 25. sjednici Skupštine Brodsko-posavske županije većinom glasova podržali izvješće o radu župana Danijela Marušić za razdoblje od siječnja do lipnja ove godine.

Marušić je ukratko predstavio sve učinjeno u području financija i izvršenja proračuna, postupcima javne nabave, aktivnostima u gospodarstvu, odnosno obrtništvu te o dodijeljenim potporama poduzetnicima kao i o kreditnim linijama za poduzetnike.

Napredak gospodarstva

On je istaknuo kako rezultati koje su ostvarili poduzetnici govore o napretku gospodarstva, a potpore i subvencije poduzetništvu itekako svjedoče o tomu da je Županija odabrala put u kojemu izravno financijski pomaže privatnicima.

Za provođenje ovih aktivnosti planirana su, istaknuo je, sredstva u ukupnom iznosu od 482 tisuće eura, od čega je u prvoj polovini ove godine realizirano 28 tisuća eura, odnosno 5,8 posto godišnje planske veličine.

U skladu s planiranim sredstvima u proračunu, u lipnju je objavljen javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti za pokretanje, razvoj i unaprjeđenje poslovanja poduzetnika u 2024. godini, čija je realizacija u tijeku.

– U veljači je objavljen javni poziv za financiranje programa i projekata Obrtničke komore i udruženja obrtnika na području Brodsko-posavske županije u 2024. godini. Za provedbu poziva planirana su sredstva u visini od 40 tisuća eura, od čega je u prvoj polovini godine realizirano 70 posto – naveo je Marušić u izvješću.

U svom izvještaju osvrnuo se i na aktivnosti koje Brodsko-posavska županija provodi s ciljem poticanja poljoprivrede kroz kapitalne projekte kao što su sustavi navodnjavanja "Orubica" i "Biđ", ali i kroz donacije za poticanje rada udruga u poljoprivredi. Pohvalio je projekte i aktivnosti koje provodi županijski Centar za razvoj, posebice u pripremi projektnih prijedloga.

Rast poreza na dohodak

Polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2024. obrazložila je resorna pročelnica za proračun i financije Božana Grgić. Ukupni prihodi i primici bilancirani s proračunom iznose 90 milijuna eura, a rashodi 92 milijuna eura. Razlika je pokrivena rezultatom iz prethodne godine. U prvom dijelu godine usvojen je i rebalans proračuna kojim je povećan prihod s rashodovne strane u iznosu od 1,3 milijuna eura, a povećanje se odnosilo na otplatu dijela glavnice kredita za zdravstvene ustanove.

U prvom dijelu godine realizirano je 52 posto planiranih prihoda i primitaka, pri čemu treba istaknuti povećanja poreza na dohodak kao najvažnijeg prihoda u iznosu od 1,9 milijuna eura u odnosu na isto razdoblje lani.

storyeditor/2024-10-11/PXL_141023_104623232.jpg Novi javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti poduzetnicima i obrtnicima Više od 20.000 eura za nastupe ili organizaciju sajmova i manifestacija storyeditor/2024-10-04/edukacija_HGK.jpg Edukacija o održivom i društveno odgovornom poslovanju Nove EU regulative za usmjeravanje privatnog kapitala i konkurentnost storyeditor/2024-10-04/PXL_011024_121564062.jpg Županija bilježi rast broja zaposlenih i pozitivne trendove u gospodarstvu Poduzetnicima i obrtnicima 173 potpore vrijedne 455 tisuća eura