Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Za potpore poduzetništvu u 2019. osigurano čak 8,6 milijuna kuna

Županija je u posljednje dvije godine udvostručila izdvajanja za poduzetništvo

1/2
Foto: Osječko-baranjska županija
Prema podacima HGK, gospodarstvo Osječko-baranjske županije po financijskim pokazateljima nikada nije bolje stajalo, ističe Ivanović

Za projekte poticanja poduzetništva u proračunu Osječko-baranjske županije ove godine osigurano je ukupno 8,6 milijuna kuna, što se postupno dodjeljuje tijekom godine na temelju pristiglih zahtjeva na javne pozive. Tako je 4. prosinca zamjenik župana Goran Ivanović potpisao ugovore o dodjeli potpora sa 79 korisnika. Ukupna vrijednost tih ugovora je 1,333.630 kuna, a rezultat su šest javnih poziva.

Ilustracija RURALNI RAZVOJ Za 61 proizvođača 545.270 kuna potpora

800 novih tvrtki

– Osječko-baranjska županija je u zadnje dvije godine udvostručila izdvajanja za potpore poduzetništvu te su s 4,2 milijuna kuna uvećane na 8,6 milijuna kuna. Naravno, samo potpore nisu dovoljne za pokretanje ozbiljnijeg posla, ali su stimulativne. Posebno nas raduje što na području županije imamo 800 novoosnovanih poduzeća i sva pozitivno posluju te što, prema podacima HGK Županijske komore Osijek, gospodarstvo Osječko-baranjske županije po financijskim pokazateljima nikada nije bolje stajalo. Da bi se to očuvalo, nisu dovoljne samo potpore i druge županijske aktivnosti, nego je bitna i uloga države kroz ostala rasterećenja za poduzetnike – rekao je zamjenik župana Ivanović.

Izrazio je zadovoljstvo što uspješni rezultati prate takav rad te naglasio da se kvalitetan partnerski odnos Županije i poduzetnika treba i dalje razvijati jer se vizija razvoja Osječko-baranjske županije temelji upravo na gospodarstvu.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić-Milardović kazala je da Osječko-baranjska županija projektima i potporama nastoji stvoriti stimulativno okruženje za razvoj poduzetništva.

U tijeku su najveća ulaganja u prometnu infrastrukturu Osječko-baranjske županije Nove obilaznice, podvožnjak, autobusi, završetak Koridora 5C...

– S jedne strane potičemo poduzetnike, kako početnike tako i poduzetnike u fazi rasta i razvoja, a s druge strane potičemo potporne institucije kako bi poduzetnici podigli razinu svojih znanja, bili konkurentniji na tržištu i kako bi uslugama koje poduzetnički centri pružaju, prije svega besplatna savjetovanja, informiranje i edukacije, unaprijedili poslovanje i tako stvorili stimulativno okruženje za razvoj poduzetništva i gospodarstva, kao i za ukupan socijalni razvoj županije. Javni pozivi i prateće procedure su jednostavni, a ishođenje dokumenata poduzetnike ništa ne košta – istaknula je pročelnica Katavić-Milardović.

Foto: Osječko-baranjska županija

Najviše potpisanih ugovora, njih 53, odnosi se na potpore za pokretanje, razvoj i unapređenje poslovanja, a njihova vrijednost je 948.780 kuna. Za ovu vrstu potpora u proračunu je osigurano ukupno 2,5 milijuna kuna, a u srpnju je dodijeljeno 96 financijskih potpora u iznosu od 1,54 milijuna kuna. Potpora iznosi do 50 posto opravdanih troškova izvršenog ulaganja, a najviše do 50.000 kuna, koliko je dobilo osam korisnika u prerađivačkoj industriji. Najviše potpora dodijeljeno je za nabavu strojeva, alata, opreme za obavljanje djelatnosti, nabavu računalne opreme i računalnih programa, opremanje poslovnog prostora.

I do 100 posto troškova

Za potpore za informiranje i obrazovne aktivnosti osigurano je ukupno 225.000 kuna, a sada su ugovori potpisani s devet korisnika kojima je odobreno 167.106 kuna. Pojedinačni iznosi odobravaju se do 75 posto opravdanih troškova, a za edukacije i do 100 posto opravdanih troškova.

Ugovoreno sufinanciranje aglomeracija Beli Manastir, Semeljci i Našice Za tri aglomeracije 573 milijuna kuna

Potpore za savjetovanje poduzetnika iznose do 50 posto opravdanih troškova. Ugovore je potpisalo devet korisnika, a ukupna vrijednost je 66.450 kuna. Za promotivne aktivnosti planirano je 230.000 kuna, a do sada je zaključeno pet ugovora u vrijednosti 86.294 kune.

Potpore za učeničko poduzetništvo dobila su dva korisnika (ukupno 50.000 kuna), dok je jedan korisnik dobio 15.000 kuna za razvoj i primjenu inovacija i novih proizvoda.