Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Znatno će se ubrzati dobivanje rezultata testova na COVID-19

Županija kreće u nabavu uređaja za otkrivanje koronavirusa

Foto: Kristijan Toplak
S novim uređajem, trebat će nam dva do četiri sata od uzimanja uzorka do rezultata. Nećemo morati čekati i do drugog dana, objasnio je dr. Venus

Virovitičko-podravska županija kreće u nabavu uređaja za otkrivanje koronavirusa. Gledajući broj zaraženih od koronavirusa, Virovitičko-podravska županija jedna je od onih koje su zabilježila mali broj zaraženih. Uostalom, bili su posljednja županija u kojoj se pojavio COVID-19, a do proteklog petka zabilježeno je 12 zaraženih.

Otvoren Sustav navodnjavanja Đolta I. faza Poljoprivrednici na Đolti mogu navodnjavati 200 hektara

U Stožeru civilne zaštite Virovitičko-podravske županije ističu kako je to i zbog savjesnog ponašanja stanovnika ove županije, ali i zbog na vrijeme provedenih epidemioloških i sigurnosnih mjera.

Neće se više slati u Zagreb

– Nama je zdravlje i sigurnost naših stanovnika na prvom mjestu jer to nema cijenu. Kada nekome bude trebala hitna operacija, neće morati čekati na rezultat testiranja ima li COVID-19 i do drugog dana, već će rezultat imati brzo i time spašavamo živote ljudi. Osim toga, zašto trošiti i dragocjeno vrijeme i resurse, ako to sve možemo imati tu kod nas u našoj županiji – naglasio je župan Igor Andrović.

Podsjetio je da je u samo zadnje dvije godine, uz podršku Vlade RH, Virovitičko-podravska županija sagradila i opremila novu dnevnu bolnicu u Virovitici, nabavila magnetsku rezonanciju i novi CT uređaj, uz opremanje i obnovu mnogobrojnih ambulanti doma zdravlja.

Aglomeracija Virovitica Počela gradnja pročišćivača otpadnih voda

A što će to značiti za bolju epidemiološku sliku stanovnika Virovitičko-podravske županije, objasnio je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok VPŽ-a dr. Miroslav Venus.

– Sredstvima Virovitičko-podravske županije nabavit će se automatizirani PSR uređaj koji će moći detektirati koronavirus. Dodatna vrijednost uređaja je ta da će se s njim moći raditi različit spektar analiza, a ne samo na COVID. Gledajući pak taj virus, znatno će se ubrzati dobivanje rezultata testova – rekao je Venus.

Pojasnio je da se, po trenutačnoj proceduri, ujutro od 8 do 9 sati uzima uzorak, stavlja ga se na podlogu i transportira u Zagreb.

Proglašeni najučenici Virovitičko-podravske županije Oni su najbolji od najboljih: Dominik, Manuel i Una

Veća sigurnost

– Ovisno o gužvi, rezultate nekada dobijemo isti dan, obično tek idući, a nekada je znalo proći i više od 24 sata. S ovim novim uređajem trebat će nam dva do četiri sata od uzimanja uzorka do rezultata. No, osim toga, danas možemo uzorke uzimati samo od osam do devet sati ujutro, a kada budemo imali svoj uređaj, moći ćemo to raditi u bilo koje doba dana i time znatno podižemo i razinu sigurnosti i zdravstvene brige i skrbi za naše stanovnike. Gledajući i potencijalni dolazak "drugog vala", ovo je odličan potez – poručio je dr. Miroslav Venus.