Izbornik
Naslovnica Županije Koprivničko-križevačka
FINANCIJSKA PODRŠKA

Županija kroz međunarodni Savez Alpe Jadran za 50 projekata osigurala 670 tisuća kuna

Foto: Koprivničko-križevačka županija
Koprivničko-križevačka županija je i osnivač Tematske koordinacijske točke (TCP) za ruralni razvoj i etničku baštinu koja djeluje u sklopu Saveza te je direktni kontaktni partner za nositelje projekata

U studenom ove godine obilježava se šesta godina članstva Koprivničko-križevačke županije u Savezu Alpe Jadran koji je donio velike koristi u razvoju i poboljšanju regionalne i međunarodne suradnje, posebice između udruga civilnog društva, priopćila je Koprivničko-križevačka županija. 

Dječji vrtić Maslačak Predstava Tri jabučice s bakinog ormara oduševila vrtićarce

Međunarodni Savez u kojem je Koprivničko-križevačka županija jedna od najaktivnijih članica okuplja 12 regija iz Hrvatske, Austrije, Slovenije i Mađarske, a svojim je djelovanjem do sada uvelike pomogao u pripremi brojnih projekta po pojedinim područjima djelovanja udruga. Koprivničko-križevačka županija je i osnivač Tematske koordinacijske točke (TCP) za ruralni razvoj i etničku baštinu koja djeluje u sklopu Saveza te je direktni kontaktni partner za nositelje projekata pa je tako tijekom pet godina Županija pomogla udrugama u realizaciji čak 50 projekata za što je osigurano 670.000 kuna europskog novca.

Iako nije riječ o pretjerano velikim iznosima, ako se promatraju pojedinačni projekti, značajna su to sredstva koja udrugama itekako dobro dođu prilikom provedbe planiranih aktivnosti. Uz sredstava koja se dobivaju iz Saveza Županija redovito dodano sufinancira međunarodne projekte udruga civilnog društva s našeg područja u 50 posto troškova kako bi ih nagradili za aktivnost u međunarodnoj suradnji. Tako su i ove godine osigurana financijska sredstva u iznosu od 98.000 kuna za tu namjenu, a valja spomenuti kako je Županija osim takvog oblik sufinanciranja u 2019. godini za projekte udruga izdvojila čak 2,1 milijun kuna vlastitih sredstava.

na sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija Župan Koren pozvao na uspostavu funkcionalne demografske politike na regionalnoj razini

Što se tiče projekata u sklopu natječaja Saveza u tekućoj godini prijaviteljima iz Koprivničko-križevačke županije odobreno je ukupno 10.600 eura, a pojedinačno je sufinancirano sedam projekata: Kviz Europa moja domovina – Područne škola Bakovčica, Pčelarstvo i turizam u regiji Alpe Jadran – Klaster pčelara Podravina, Susret dječjih folklornih grupa „U bakinom krilu“ – Folklornog ansambla Koprivnica, Koprivnički dani kulturne baštine i folklorni festival „Iz bakine škrinje“ – Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije, Zlatna vina Alpe Adria 2019. – Zajednice udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije, Podravina kroz okuse, boje i zvukove – Udruge osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ grada Koprivnice te Renesansni festival – Turističke zajednica grada Koprivnice.