Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Sporazum

Županija nabavlja plutajuće brane za zaštitu od onečišćenja mora

Foto: Dino Stanin/PIXSELL/Ilustracija
Dionici su uložili sredstva za zajedničku nabavu oko 1000 metara nove morske brane koja će biti raspoređena kod svakog dionika, ali će se moći koristiti i u jedinstvenoj intervenciji, objasnio je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić

Sporazum o provedbi postupka zajedničke javne nabave, vrijedne milijun i 40 tisuća kuna, za nabavu opreme za sprječavanje i sanaciju onečišćenja mora uljnim derivatima – plutajućih brana za potrebe Dubrovačko-neretvanske županije i još sedam pojedinačnih naručitelja, potpisan je u Dubrovniku.

Županija s 409.000 kn sufinancira udruge koje pomažu starijima ‘Skrbite o 300-tinjak kućanstava, vaš rad je neprocjenjiv!’

Sporazum su potpisali Županija (iznos od 130.000 kuna), ACI d.d. (280.000 kuna), Lučka uprava Dubrovnik (100.000 kuna), Županijska lučka uprava Korčula (100.000 kuna), Lučka uprava Dubrovačko-neretvanske županije (150.000 kuna), Županijska lučka uprava Dubrovnik (100.000 kuna) i Općina Orebić (50.000 kuna), dok će sporazum s Općinom Trpanj (130.000 kuna) biti naknadno potpisan. Sredstva bi trebala biti prikupljena do kraja svibnja, nakon čega slijedi postupak javne nabave koji će biti gotov tijekom ove sezone. Brana i dodatna oprema bit će podijeljeni prema ulaganjima.

Akvatrorij juga Hrvatske je prometan i s brojnim marinama, što povećava rizik od mogućeg zagađenja, izjavio je na potpisivanju dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, navodeći kako se rizike i do sada nastojalo prevenirati.

Potpisan ugovor o zdravstvenom nadstandardu Otočani i turisti sigurni i ovog ljeta – Mljet će imati sanitetsko vozilo

Dionici su uložili sredstva za zajedničku nabavu oko 1000 metara nove morske brane koja će biti raspoređena kod svakog dionika, ali će se moći koristiti i u jedinstvenoj intervenciji, objasnio je Dobroslavić. Podsjetio je kako je već ranije nabavljen vatrogasni brod za mljetske vatrogasce, a Grad Dubrovnik nabavlja još jedan, poduzimaju se mjere za što bolju pripravnost.

Zadovoljstvo što se zajedničkim snagama poboljšava razina zaštite za slučaj onečišćenja u ime pojedinačnih naručitelja izrazio je predsjednik Uprave ACI-ja Kristijan Pavić.

U tri osnovne škole Županija sufinancira prehranu za 322 učenika

- Svjesni smo da živimo s morem i od mora, ne posvetimo li dužnu pažnju onečišćenju, lako se može dogoditi da ugrozimo turističku sezonu - rekao je Pavić.