Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
O nenamjenskom trošenju socijalne pomoći

Županija ostaje pri uvođenju vaučera, Veljko Kajtazi protiv

Veljko Kajtazi
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Na sastanku nije postignut dogovor o kontroli isplata

– Naša dosadašnja iskustva potvrđuju da je model korištenja i praćenja zajamčene minimalne naknade neučinkovit, o čemu gotovo svakodnevno svjedočimo, a posebno je vidljivo u stanju sigurnosti u Međimurju. Posljedice nenamjenskog trošenja osjećaju građani koji svojim radom osiguravaju te iste naknade. Na institucionalnoj, ali i na svakoj drugoj razini već dulje vrijeme upozoravamo na zlouporabu socijalnih davanja i ponovo apeliramo na aktivno uključivanje države u rješavanje problema – rekao je međimurski župan Matija Posavec nakon sastanka sa zastupnikom Veljkom Kajtazijem, načelnikom PU međimurske Ivanom Sokačem, zamjenikom načelnika Vladimirom Faberom, ravnateljicom Centra za socijalnu skrb Alenkom Bilić, gradonačelnicima, načelnicima i predstavnicima Roma.

Vlak Tri županije zajedno grade sustav integriranog prijevoza putnika Dostupniji, jeftiniji, sigurniji i brži prijevoz za učenike, studente i radnike koji putuju na posao

– Inzistiramo na provedbi mjera, odnosno sankcioniranju onih pojedinaca koji svojim postupcima ugrožavaju sigurnost čitave zajednice. Kontrolom trošenja zajamčene minimalne naknade, provedbom već postojećih mjera i uvođenjem vaučera, potaknut će se radno sposobni korisnici za aktivnije uključivanje na tržište rada, što će posljedično utjecati i na gospodarski rast, ali i na socijalna davanja koja se financiraju iz državnog proračuna. Budući da se sredstva za socijalna davanja osiguravaju iz državnog proračuna, odnosno javnog izvora, zdrav razum nalaže da se kontrolira na što se ta sredstva troše. Svi građani uživaju jednaka prava istovremeno poštujući svoje obveze. Također, odgovornost je i na korisnicima tih prava i, ako ne izvršavaju svoje dužnosti, moraju biti spremni prihvatiti posljedice – rekao je Posavec.

V. Kajtazi je protiv uvođenja vaučera. 

Goričan Uskoro otvorenje dvorane u Goričanu Dvorana od 1300 kvadrata za 178 učenika, udruge i mještane Romi iz Međimurske županije o prijedlogu da se uvedu vaučeri kao socijalna pomoć Kako ćemo djeci dati džeparac, platiti karte?