Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Dubrovačko-neretvanska županija

Županija predala prostor Centra za djecu s poteškoćama

Centar za djecu
Foto: Dubrovačko-neretvanska županija Centar za djecu
Župan je potpisao ugovor s predsjednikom Udruge osoba s invaliditetom "Prijatelj" Metković koja je preuzela suvremeno opremljeni i obnovljeni prostor u koji je uloženo 450.000 eura, najvećim dijelom županijskih

Župan Nikola Dobroslavić i predsjednik Udruge osoba s invaliditetom "Prijatelj" Metković Nikola Popovac potpisali su ugovor o korištenju prostora za Centar za djecu s poteškoćama u razvoju.

– S velikim zadovoljstvom sam danas s udrugom Prijatelj iz Metkovića potpisao ugovor o korištenju prostora Centra za djecu s poteškoćama u razvoju. Među brojnim projektima koje radi Dubrovačko-neretvanska županija, uz veliku potporu Vlade RH, ovo je jedan od financijski ne toliko velikih, međutim, emotivno ga doživljavamo kao jedan od najvažnijih, a i za mene osobno je takav. Otvorenjem Centra udruga će imati najbolje moguće uvjete za rad, a znatno će olakšati našim malih sugrađanima s poteškoćama te njihovim roditeljima. Nakon projekta "Dva skalina" u Dubrovniku planiramo još dva ovakva centra na području Županije. Naime, iz programa Vlade RH za razvoj otoka kandidirana su dva slična projekta – u Putnikovićima i Gradu Korčuli te vjerujem da će se realizirati, s obzirom na to da su osigurana sredstva iz toga programa – kazao je Dobroslavić te napomenuo i kako je Županija zajedno s Vladom RH završila projekt sigurne kuće.
– Imali smo privremeno rješenje koje je funkcioniralo, a sada imamo i trajno rješenje. Nastavljamo ulagati u najranjivije skupine u društvu – rekao je župan Dobroslavić.

Popovac je istaknuo da je Udruga osoba s invaliditetom Prijatelj Metković osnovana 2003. godine.

Brojne usluge

– Usluge koje ćemo pružati u centru su logopedske, radna terapija, neurofeedback terapija, senzorna terapija i defektološke usluge. Mi trenutačno imamo sedam zaposlenih terapeuta, a sukladno potrebama, a potreba je u dolini Neretve sve više, ići ćemo i u daljnje zapošljavanje stručnoga kadra. Ovo je puno opremljeniji prostor nego što smo dosad imali. Korisnici i terapeuti bit će zadovoljni. Ovo je poboljšanje rada za sve nas – rekao je Popovac.

Gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan istaknuo je da je zadovoljan ovim projektom.

– Iznimno sam sretan što se danas u Metkoviću otvorio Centar za djecu s poteškoćama. Složio bih se sa županom koji je rekao da mu je ovo jedan od najdražih projekata. Nažalost, u Metkoviću i dolini Neretve imamo sve veći broj djece s poteškoćama u razvoju, a upravo će ovaj Centar toj djeci omogućiti ranu detekciju i najvažnije – ranu intervenciju. Zahvalio bih Županiji, županu i Ministarstvu na ovome projektu te želim čestitati udruzi Prijatelj, gospodinu Popovcu i ostalim djelatnicima koji su zaista dobili kvalitetan prostor za rad – kazao je gradonačelnik Milan.

I EU sredstva

Centar za djecu s teškoćama u razvoju smješten je u neiskorištenom dijelu zgrade dnevne bolnice, na 1. i 2. katu. Adaptacija prostora vrijedna je oko 450 tisuća eura. Najveći dio investicije financirao je DNŽ, a osigurano je i sufinanciranje od 50 tisuća eura putem natječaja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a Grad Metković je participirao s 33 tisuće eura.

Privredna banka Zagreb donirala je 25 tisuća eura.

Nikola Dobroslavić Najviše za otoke Projektima odobreno oko 2 milijuna eura Dubrovačko-neretvanskoj županiji Za hortikulturalno uređenje i obnovu vrtova Vile Čingrije dodijeljeno je 15.000 eura Odobreno 55.000 eura Novci za samostan sv. Katarine i vrt Vile Čingrije storyeditor/2024-04-12/potpisivanje-ugovora-14.jpg Sredstva za programe Uručeni ugovori vrijedni više od 400 tisuća eura