Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Svečana primopredaja u prostorijama Brodsko-posavske županije

Županija preuzela upravljanje nad 115 nekretnina u vlasništvu države

storyeditor/2024-03-29/primopredaja_1.jpg
Foto: bpz.hr PREUZIMANJE će omogućiti bolje postavljanje prioriteta u rješavanju problema građana zbog boljeg poznavanja prilika na terenu
Upravljanje nad neizgrađenim zemljištem te građevinama sa zemljištem nužnim za uporabu novim je zakonom povjereno županijama i gradovima

Od ove godine na snazi je novi zakonodavni okvir raspolaganja imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske. Prema novom sustavu, upravljanje nad neizgrađenim građevinskim zemljištem te građevinama sa zemljištem nužnim za redovitu uporabu u državnom vlasništvu povjerava se županijama, odnosno gradovima sjedištima županija, dok su poslovi upravljanja stanovima i poslovnim prostorima u vlasništvu Republike Hrvatske. Brodsko-posavska županija trenutačno ima 288 predmeta državne imovine koje su jedinice lokalne, područne i regionalne uprave spremne staviti u funkciju.

Nastavak decentralizacije

Slijedom toga, u prostorijama Brodsko-posavske županije upriličena je svečana primopredaja predmeta za Županiju i Grad Slavonski Brod. Nazočni su bili državna tajnica Ministarstva graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Sanja Bošnjak, župan Danijel Marušić, predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić, gradonačelnik Mirko Duspara te ravnateljica Uprave za upravljanje i raspolaganje nekretninama Ivana Pintar.

Bošnjak je ovom prilikom istaknula zadovoljstvo što se ideja da županije preuzmu državne poslove počela realizirati u posljednjih sedam godina, a ova treća faza decentralizacije državnih poslova prema jedinicama lokalne/regionalne samouprave omogućit će stvaranje boljih pretpostavki i postavljanje prioriteta u rješavanju problema građana zbog boljeg poznavanja prilika na terenu.

Izvršena je primopredaja 115 županijskih predmeta i 20-ak gradskih predmeta za fizičke i pravne osobe.

U sklopu strategije upravljanja državnom imovinom od 2016. godine u mandatu ove Vlade, dodala je državna tajnica, za područje Brodsko-posavske županije darovano je zemljišta i različitih nekretnina kroz 24 različita ugovora ukupne vrijednosti 4,16 milijuna eura. Najavila je i kako poslije funkcionalne slijedi i fiskalna decentralizacija ugrađena u zakon, kojom će 20 posto prihoda odlaziti županijama, 20 posto lokalnoj sredini na kojoj se čestica nalazi, dok 60 posto odlazi u državni proračun.

Imovina brže u funkciji

Župan Danijel Marušić pozdravio je ovakav oblik daljnje funkcionalne decentralizacije jer se na ovaj način državna imovina može brže staviti u funkciju, što će u konačnici potaknuti i razvoj gospodarstva. Naime, župani, gradonačelnici i načelnici najbolje poznaju stanje na terenu i već postoje određene vizije kako će se spomenuta zemljišta moći koristiti.

Novi Zakon o upravljanju nekretninama i pokretninama u državnom vlasništvu ima i određena ograničenja, tako da župani donose odluke o upravljanju nekretninama u vrijednosti do 150 tisuća eura. Za više iznose odluke donose županijske skupštine, odnosno gradska vijeća, ministarstvo i Vlada RH.

storyeditor/2024-03-29/IMG-20240325-WA0009.jpg Na inicijativu Županije Radni sastanak u Opuzenu na temu osnivanja pokušališta za agrume storyeditor/2024-03-29/zg_b_ZADRUGA_FOTO.jpg U prostorijama Zagrebačke županije održan 10. Dan učeničkih zadruga Na izložbi radova učeničkih zadruga dekoracije, pisanice, vjenčići i nakit storyeditor/2024-03-29/komunalac_nagrada_2.jpg Gradska tvrtka Komunalac promiče sadnju u skladu s prirodom i po pravilima prirode Večernjakovu nagradu Zeleni leptir preuzela predsjednica Komunalca