Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Gradska tvrtka Komunalac promiče sadnju u skladu s prirodom i po pravilima prirode

Večernjakovu nagradu Zeleni leptir preuzela predsjednica Komunalca

storyeditor/2024-03-29/komunalac_nagrada_2.jpg
1/2
Foto: Komunalac Najbolji projekt poduzeća u kategoriji održivih gradova i održive zajednice osvojio je Komunalac Koprivnica s projektom "Sadnja voćaka po principu permakulture – samoodrživost razvoja biljaka"
Ocjenjivali su se ekološki projekti u 2023. godini i to u sedam kategorija te u dvije kategorije prijavitelja, udruge, odnosno pojedinci te poduzeća

Više od 50 projekata našlo se u utrci za prestižnu nagradu Zeleni leptir 2023., kojom je Rezolucija Zemlja, projekt Večernjeg lista, odlučila nagraditi najbolje ekološke projekte u prošloj godini.

Četveročlani žiri koji su činili Dunja Mazzocco Drvar, direktorica programa zaštite prirode u WWF-u; Stela Lechpammer, izvršna urednica Večernjeg lista; Stipe Božić, naš proslavljeni alpinist, putopisac i redatelj te Andrej Ribičić, voditelj projekta Rezolucija Zemlja, odabrali su 14 najboljih.

Sudjelovala djeca iz vrtića

Ocjenjivali su se ekološki projekti u 2023. godini i to u sedam kategorija te u dvije kategorije prijavitelja, udruge, odnosno pojedinci te poduzeća. Najbolji projekt poduzeća u kategoriji održivih gradova i održivih zajednica osvojio je Komunalac Koprivnica s projektom "Sadnja voćaka po principu permakulture – samoodrživost razvoja biljaka". Prestižnu nagradu na svečanom proglašenju dobitnika koje je održano prošli tjedan u zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici preuzela je predsjednica uprave Komunalca Nataša Tetec sa svojim timom koji je radio na projektu.

Najbolji projekt poduzeća u kategoriji održivih gradova i održivih zajednica osvojio je Komunalac Koprivnica s projektom "Sadnja voćaka po principu permakulture – samoodrživost razvoja biljaka".
Foto: Josip Regovic/PIXSELL Najbolji projekt poduzeća u kategoriji održivih gradova i održivih zajednica osvojio je Komunalac Koprivnica s projektom "Sadnja voćaka po principu permakulture – samoodrživost razvoja biljaka".

Koprivnička gradska tvrtka Komunalac tim projektom – sadnjom po principu permakulture – promiče sadnju u skladu s prirodom i po pravilima prirode te je bilje na taj način samoodrživo, otporno i dugovječno. Stalna briga prepoznata je i od svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF Adria s kojom je Komunalac zasadio prvu "Šumu hrane" po principu permakulture. Ovakva održiva i inovativna sadnja te uključivanje zajednice u sam proces i rezultat sadnje daje doprinos ciljevima za održive gradove i zajednice. Komunalac je u projekt ušao u suradnji s dječjim vrtićima, osnovnim školama te poslovnim subjektima na području grada Koprivnice. Tijekom prošle godine odrađene su dvije sadnje po principu permakulture. Odrađene su sadnje na javnoj površini kod gradskih bazena Cerine u suradnji s Podravkom i WWF-om Adria te kod poslovnog prostora koprivničke tvornice ambalaže Hartmann.

U sadnji su sudjelovala djeca iz dječjeg vrtića i osnovnih škola zajedno s zaposlenicima tvrtki i Komunalca. Sadnja se odvijala uz kompost "Domko" koji Komunalac proizvodi na vlastitoj suvremenoj Kompostani Herešin čija je gradnja financirana europskim novcem. Time se zaokružuje cijeli proces kruženja tvari u prirodi, gdje se iz bioostataka proizvode visoko vrijedne tvari kojima se prihranjuju voćke.

Produktivni ekosustavi

U prvoj "Šumi hrane" kod koprivničkih bazena lani je zasađeno ukupno 55 sadnica raznih voćaka – jabuke, breskve, šljive, višnje, dunje, ribizla, maline. Uz to, posađeno je i razno ljekovito bilje, primjerice ružmarin, smilje, matičnjak.

U drugoj "Šumi hrane", također kraj bazena, Podravka je za svoj voćnjak odabrala šljive, jabuke, breskve, višnje i kruške, a zahvaljujući sadnji po principu permakulture, nisu korištene nikakve kemikalije. Zasađeno je i mnoštvo bobičastog voća, aromatičnog bilja, povrća i cvijeća, kako bi se omogućilo održavanje produktivnih ekosustava koje odlikuju bioraznolikost i stabilnost te samoodrživost.

storyeditor/2024-03-29/IMG-20240329-WA0004.jpg Završeni radovi u Prolazu Ante Slavičeka Obnovljeno 220 metara ceste, projekt vrijedan 70.000 eura storyeditor/2024-03-28/MZB.jpg Stiže novac iz programa podrške regionalnom razvoju Među odobrenim sredstvima i 70.000 € za Muzej krumpira storyeditor/2024-03-29/Paketi_2.jpg Pomoć uoči Uskrsa u Vinkovcima Poklon-paketi za 38 obitelji te još 44 paketića za naše najmlađe