Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Brzi internet za deset općina u istočnom dijelu brodskog Posavlja

Županija s HT-om potpisala 47 mil. kuna vrijedan ugovor o gradnji mreže širokopojasnog interneta

1/2
Foto: bpz.hr
Općine obuhvaćene projektom su Donji Andrijevci, Garčin, Gornja Vrba, Gundinci, Klakar, Oprisavci, Sikirevci, Slavonski Šamac, Velika Kopanica i Vrpolje

Župan Danijel Marušić u ime Brodsko-posavske županije kao jedne od 13 jedinica lokalne/regionalne samouprave s Hrvatskim je telekomom potpisao sporazum o u provedbi projekta gradnje mreže širokopojasnog interneta.

Preventivna sjednica Koronavirus: sve službe su spremne i dobro kapacitirane

Ugovorom se Hrvatski telekom obvezao da će u sljedeće tri godine sagraditi optičke mreže koje omogućuju brzine od minimalno 100 Mbit/s za 135 tisuća novih korisnika diljem Hrvatske. Uz župana Marušića, na potpisivanju je bio i njegov zamjenik Stjepan Bošnjaković.

Mreža nove generacije

Riječ je o sporazumu koji je sastavni dio Javnog poziva za gradnju pristupnih mreža sljedeće generacije, ukupno vrijednog 1,1 milijardu kuna, koji je raspisalo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU u srpnju prošle godine.

Na javnom pozivu HT je odabran za 13 od 16 predanih ponuda, čime se za dovođenje mreže nove generacije u dijelove Hrvatske gdje trenutačno takva infrastruktura ne postoji, do kraja 2023. godine obvezao investirati 328 milijuna kuna vlastitih sredstava. Preostala potrebna sredstva bit će osigurana iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Rekreativno trčanje građana i pripadnika žurnih službi u Slavonskom Brodu Važnost broja 112 iz godine u godinu prepoznaje sve više ljudi

Potpisivanjem sporazuma ostvaren je jedan od temeljnih uvjeta za prijavu projektnih prijedloga HT-a kao prijavitelja i gradova, općina i županija kao partnera na Ograničeni poziv za gradnju NGA mreže.

Prihvatljivi troškovi 651 mil. kn

Ukupna vrijednost prihvatljivih troškova na projektima koje razvija HT, s javnom komponentom, penje se na 651 milijun kuna, od čega je onaj za Brodsko-posavsku županiju vrijedan 47,2 milijuna kuna. Tim projektom sagradit će se širokopojasna infrastruktura (brzi internet) na području 10 općina u istočnom dijelu Brodsko-posavske županije (Donji Andrijevci, Garčin, Gornja Vrba, Gundinci, Klakar, Oprisavci, Sikirevci, Slavonski Šamac, Velika Kopanica i Vrpolje).

Od invazivnih biljki velike su štete u poljoprivredi Nemoguće ju je iskorijeniti, a zbog invazivne amorfe nestaju pašnjaci

Gradnjom širokopojasne infrastrukture na ovom će području biti osiguran internet brzine do 100 Mbit/s i to za 8342 kućanstva te poslovne i javne korisnike.