Izbornik
Naslovnica Županije Hrvatska zajednica županija
Sjednica Skupštine Hrvatske zajednice županija

'Županije su sposobne biti aktivni nosioci regionalnog razvoja'

Hrvatska zajednica županija
Foto: Hrvatska zajednica županija
Predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk između ostalog je rekao da su svi članovi ponosni na projekt Otvoreni proračun

Članovi Skupštine Hrvatske zajednice županija okupili su se jučer u Zagrebu na svojoj 16. sjednici, ujedno i posljednjoj u ovakvom sazivu. Uvodno se prisutnima obratio predsjednik Zajednice i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk koji je predstavio sve ono što je ostvareno od 15. sjednice do danas.

- Od posljednje sjednice Skupštine Hrvatske zajednice županija održane u prosincu prošle godine, predstavnici Zajednice odradili su niz sastanaka i aktivnosti promičući interese lokalne i područne (regionalne) samouprave. Bila je to prilika da premijer otvoreno potvrdi da hrvatske županije vidi kao partnere u svim budućim reformskim procesima - objasnio je predsjednik Pauk i dodao kako se sljedeći ovakav sastanak očekuje nakon lokalnih izbora, izvijestili su iz Hrvatske zajednice županija.

Predsjednik Pauk istaknuo je kako su svi članovi Zajednice ponosni na projekt Otvoreni proračun, nastao u suradnji s tvrtkom Coin. Trenutno su u aplikaciji dostupni proračunski podaci za sve hrvatske županije i Grad Zagreb. Navedeni projekt je transparentnost rada jedinica područnih (regionalnih) samouprava podigao na jednu višu razinu, ne samo u hrvatskim, nego i u europskim okvirima. Predsjednik Pauk iskoristio je priliku kako bi najavio službeno predstavljanje „Otvorenog proračuna“ koje će se održati u ponedjeljak, 24. travnja u Europskom domu – Predstavništvu Europske komisije u Republici Hrvatskoj.

Također, ove je godine po drugi put održan foto natječaj Hrvatske zajednice županija koji daje priliku fotografima amaterima da kroz fotografiju prikažu ljepote hrvatskih županija, te tako i osvoje vrijedne nagrade. Ovogodišnji natječaj izazvao je poseban interes te je zaprimljeno preko 550 fotografija te će stručni žiri na čelu s poznatom fotografkinjom Marom Milin uskoro odabrati najbolje. Nagrade koje se dodjeljuju u tri kategorije bit će dodijeljene u petak, 5. svibnja u Zagrebu.

Nakon pregleda aktivnosti, prisutnima se obratio i dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić koji je pohvalio rad Zajednice.

- Možemo biti zadovoljni radom Zajednice, na dobrom smo putu i u tom smjeru treba i nastavit“. Također se osvrnuo na rad Odbora regija u kojem on sudjeluje kao predstavnik Hrvatske zajednice županija. „ Na sastanku u Varšavi se vodila rasprava oko smjera razvoja Europe, s posebnim naglaskom na kohezijsku politiku. „Mi smo kao regije izrazili stav kako se kohezijska politika ne smije mijenjati jer dolaze ideje o centralizaciji svega u Bruxelles. Složili smo se da procedure trebaju biti pojednostavljene, ali ustrajemo na tome da se zadrži dosadašnji pristup - objasnio je župan Dobroslavić.

Posljednja skupština Zajednice u ovom sazivu bila je i prilika da se svi članovi posebno zahvale tajniku Županijske skupštine Osječko-baranjske županije Davoru Brunčiću. Kao jedan od inicijatora osnivanja Zajednice rekao je: - Naše je dijete u tinejdžerskom dobu – iduće godine stasa 15 godina. Postavlja se pitanje je li misija koju smo imali kod osnivanja ispunjena. Rad naših radnih skupina to potvrđuje jer znanje članova/predstavnika županija pomaže u oblikovanju nacionalnog zakonodavstva. No, iako smo zadovoljni u kojem smjeru se Zajednica razvija, još uvijek nismo u potpunosti zadovoljni statusom lokalne i regionalne samouprave. Predstoji veliki zalogaj, ali mislim da se Hrvatska zajednica županija osposobila za tu bitku i mora biti aktivni sudionik buduće decentralizacije - zaključio je Brunčić.

Gosti današnje skupštine bili su predstavnici Udruge Fra Mladen Hrkać koji su prezentirali jedan hvalevrijedan projekt. Radi se o inicijativi usmjerenoj oboljelima slabijeg imovinskog statusa u vidu osigurana smještaja, prijevoza, hrane, pomoći, nastavka školovanja djece školske dobi. U četiri godine rada njihovu je pomoć dobilo tri tisuće ljudi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Predstavnici Udruge pozvali su župane da u ime svojih jedinica podrže projekt koji je trenutno u pripremi, a radi se o gradnji ustanove za osobe koje će dolaziti na liječenje u Zagreb.

Na kraju sjednice predsjednik Pauk je prisutnima poželio sretne uskrsne blagdane, zahvalio svim članovima na svemu učinjenom u posljednje četiri godine te izrazio želju da i sljedeći saziv bude jednako tako učinkovit kao i ovaj.