Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Adaptacija na klimatske promjene

Županiji glavna nagrada u Portugalu za plan upravljanja obalnim područjem

1/2
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
U konkurenciji za Glavnu nagradu bilo je 28 kandidata iz devet zemalja

Šibensko-kninska županija prva je i jedina do sada u Hrvatskoj donijela Plan integralnog upravljanja obalnim područjem, tzv. Obalni plan, ističu iz Šibensko-kninske županije i dodaju da je ovaj dokument proizišao iz međunarodnog Protokola o integralnom upravljanju obalnim područjem Mediterana koji je Hrvatska potpisala s devet zemalja iz EU. 

u skradinu Helena Madić izabrana je za miss Šibensko-kninske županije

Za unapređenje stanja okoliša

– Dovršio ga je 2016. godine multidisciplinarni tim pod vodstvom splitskog Centra za regionalne aktivnosti Programa prioritetnih akcija, uz suradnju sa županijskim osobljem, te je usvojen u županijskoj skupštini Šibensko-kninske županije koja ga danas i provodi kroz niz aktivnosti i projekata. Obalni plan Šibensko-kninske županije nije normativni plan, odnosno nema zakonsku osnovu, a izrađen je s ciljem unapređenja stanja okoliša i osiguravanja zdravog okoliša. On spada u grupu indikativnih planova koji daju smjernice kako upravljati određenom problematikom i definiraju rješenja koja se potom trebaju ugrađivati u normativne planove. Poseban je i po tome što se bavi prilagodbom na klimatsku varijabilnost i promjene u obalnom području – istaknuli su iz Šibensko-kninske županije te dodali da je prilagodba na klimatske promjene i njezino integriranje u razvojne i prostorne planove tema koja do sada nije bila uključena u praksu prostornog i razvojnog planiranja u Hrvatskoj. Konkretna svjetska praksa do danas poznaje, kako se navodi, jako mali broj obalnih planova s fokusom na klimatske promjene. – Adaptacija na klimatske promjene, a posebno na klimatsku varijabilnost u obalnim područjima predstavlja sve veći izazov u upravljanju obalnim resursima. Klimatske promjene utjecat će na sve dimenzije života. Zajedničkim promišljanjem mogućih utjecaja možemo pomoći da se budući prostor što bolje prilagodi mogućim izazovima – navode iz Šibensko-kninske županije.

Foto: Šibensko-kninska županija

sastanak Park prirode Dinara od sjevernog dijela Knina do Trilja

– Izradom ovog Plana želja nam je bila ukazati na probleme koje imamo na lokalnoj razini i potaknuti izradu Strategije prilagodbe klimatskim promjenama na državnoj razini. Strategija prilagodbe klimatskim promjenama je izrađena, ali još nije usvojena, a nužan je preduvjet za povlačenje sredstava iz fondova EU. Konkretni projekti prilagodbe na klimatske promjene trebaju znatna financijska sredstva koja nismo u mogućnosti samostalno financirati bez fondova EU – naveo je šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Pitanje klimatskih promjena postaje, naglašavaju iz Šibensko-kninske županije, sve veći problem u 21. stoljeću. 

– Za prostor Šibensko-kninske županije utjecaji klimatskih promjena najizraženiji su u sve većoj učestalosti šumskih požara zbog porasta temperature, zatim ugroženosti obalnog pojasa podizanjem razine mora, smanjenju vodnih resursa uzrokovanom manjim količinama oborina i većim i duljim vrućinama i sušom – posebno u ljetnom razdoblju, promjeni ravnoteže jezerskog sustava Vranskog jezera, odnosno nagloj promjeni stupnja zaslanjenja vode u jezeru. Ono što već radimo kako bismo ublažili klimatske promjene svakako je poticanje korištenja obnovljivih izvora energije prvenstveno gradnjom vjetroelektrana. Šibensko-kninska županija prednjači u realizaciji ovih projekata. Nadalje, potičemo podizanje energetske učinkovitosti u zgradama i domaćinstvima u cilju smanjenja emisija stakleničkih plinova – naglašavaju iz Šibensko-kninske županije, te dodaju da u svrhu smanjenja emisije stakleničkih plinova unapređuju sustav gospodarenja otpadom i da su tako sanirali najveće odlagalište otpada na području županije Bikarac.

mladi vinari Brončana i srebrna medalja za vinare iz Šibensko-kninske županije

Na njemu je, navodi se, sagrađen sustav otplinjavanja odlagališta koji završava bakljom za spaljivanje deponijskog plina i time on ne završava u atmosferi. U tijeku je također zatvaranje i sanacija preostalih službenih odlagališta, čijom sanacijom će također bitno smanjiti emisiju stakleničkih plinova. 

– I malim smanjenjem emisije stakleničkih plinova, klimatske promjene ne bi trebale biti toliko nagle i drastične. U okviru 4. Europske konferencije o prilagodbi klimatskim promjenama, koja se održala u Portugalu koncem svibnja ove godine, dodijeljene su i nagrade za mediteransku prilagodbu klimatskim promjenama. Šibensko-kninska županija dobila je glavnu nagradu „Mediterranean Climate Change Adaptation Awards“ za izniman doprinos u području prilagodbe klimatskim promjenama za Plan integralnog upravljanja obalnim područjem Šibensko-kninske županije - Obalni plan s naglaskom na klimatske promjene i varijabilnost – naglašavaju iz Šibensko-kninske županije.

na Baldekinu Obilježena 28. obljetnica osnivanja slavne 113. Šibenske brigade

Prezentacija projekata

U ime Šibensko-kninske županije nagradu je primila pročelnica Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove dr. sc. Sanja Slavica Matešić, a nagradu su uručili Philippe Masset, zamjenik ravnatelja za europske i međunarodne poslove Francuske agencije za upravljanje okolišem i energijom (ADEME) i Arnault Graves, viši savjetnik za klimu tajništva Unije za Mediteran (UfM).

U konkurenciji za Glavnu nagradu bilo je 28 kandidata iz 9 zemalja, dok su u užoj konkurenciji svoje projekte prezentirali osim Šibensko-kninske županije Portugal, Maroko, Jordan, Palestina i Libanon. 

Šibensko-kninska županija dobitnik je i nagrade u kategoriji „Metode za dizajniranje i javne politike“ za izradu Plana integralnog upravljanja obalnim područjem Šibensko-kninske županije - Obalnog plana s naglaskom na klimatske promjene i varijabilnost. 

Suradnja Šibensko-kninske županije i županije Zapadnohercegovačke Povelja o gospodarskoj suradnji na području metala i plastike