Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
rijeka

Županijska skupština poduprla zahtjeve radnika 3. maja

3. maj
1/8
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL
Skupština je poduprla zahtjeve trećemajaca za hitnu smjenu Nadzornog odbora (NO)  3. maja i imenovanje novog NO kojeg bi činila dva člana iz Pule i dva člana iz Rijeke, uz postojećeg predstavnika radnika

Županijska skupština Primorsko-goranske županije u četvrtak je jednoglasno poduprla zahtjeve Štrajkaškog odbora, Kriznog stožera, Sindikalnog odbora i rukovoditelja u Brodogradilištu 3. maj i pozvala Vladu da preuzme aktivnu ulogu tijekom pripreme i ostvarivanja programa restrukturiranja Uljanika, koji bi osigurao dugoročni i samostalan razvoj 3. maja te pronalazak novoga strateškog partnera.

okuplja više od 700 ljudi Udruga invalida rada Rijeka obilježila 50 godina postojanja

Skupština je poduprla zahtjeve trećemajaca za hitnu smjenu Nadzornog odbora (NO)  3. maja i imenovanje novog NO kojeg bi činila dva člana iz Pule i dva člana iz Rijeke, uz postojećeg predstavnika radnika. Traže hitnu smjenu direktora 3. maja Maksimilijana Percana i imenovanje nove izvanredne krizne uprave, vraćanje svih službi iz Pule u riječko brodogradilište, uključujući i tvornicu motora, pod okrilje 3. maja te sudjelovanje u izradi programa restrukturiranja Uljanika. 

Župan Zlatko Komadina rekao je da aktualna situacija u 3. maju nalaže da skupština podrži Štrajkaški odbor 3. maja te da je krajnji je čas da se poruči da svi stoje iza 3. maja. Vrijeme curi, uskoro istječe 120 dana blokade računa, kada bi 3. maj po sili zakona mogao u stečaj, naglasio je Komadina ističući da treba omogućiti da se 3. maj konsolidira, da Uljanik vrati pozajmicu od 523 milijuna kuna te da se 3. maj aktivno uključi u  restrukturiranje Uljanika.

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Problem mogu riješiti ili tržište ili država, ili to dvoje zajedno, rekao je ističući da ne vidi zašto se u državi nejednako postupa prema tvrtkama, upitavši što je strateško - trgovina ili brodogradnja. Vrijeme je ključno; radnici s obiteljima odlaze u inozemstvo

Predsjednik Kriznog stožera za 3. maj Predrag Knežević rekao je da je stanje jako loše te da je 3. maj i dalje u štrajku. Želimo i znamo raditi, tražimo da nam se omogući da zaradimo svoju plaću, ne želimo nikome biti na teret i pozivamo sve, kao i Vladu, da se situacija počne rješavati, rekao je. 

Predsjednik Štrajkaškog odbora Veljko Todorović istaknuo je da je 3. maj brend koji treba očuvati, kao i brodogradnju. Znamo da 3. maj nije jedini u problemima, no istječe nam vrijeme, mogli bismo završiti u stečaju, a ljudi, koji su se školovali da rade u Hrvatskoj, a ne u inozemstvu, svakodnevno odlaze, dodao je.

uspješno realizirano 7 projekata Od postavljanja filmskog platna i meteo stanice do senzorne staze i povrtnjaka

Predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja Juraj Šoljić kazao je da je 3. maj doveden u sadašnju situaciju zbog nebrige vlasnika, koji je prije pet godina brodogradilište preuzeo za jednu kunu, a utržio je pozajmicu od 523 milijuna kuna i još novca, gotovo 800 milijuna kuna. Važna nam je vaša politička potpora, na izmaku smo snaga, već smo četvrti tjedan u štrajku. Oni koji odu iz 3. maja uglavnom se neće vratiti, oni vode i svoje obitelji, rekao je ističući da je vrijeme ključno  te da 23. prosinca istječe 120 dana blokade računa. 

Zamjenik predsjednika Kriznog stožera Mladen Bučar istaknuo je da je 3. maj u 113 godina napravio više od 700 raznih brodova i da to može raditi i dalje. Naglasio je da izobrazba stručnih radnika, brodomontera, zavarivača i drugih traje godinama i jako je skupa te da oni sada odlaze. Poručio je premijeru Andreju Plenkoviću, da, ako smatra da još uvijek ima vremena i ako nije ozbiljno shvatio odlazak radnika iz 3.maja i iz Hrvatske, neka i on ode raditi u Njemačku. Mi ćemo ostati, jer ovdje želimo i znamo raditi, dodao je.

slovenska književnost i kultura Riječki fakultet otvorio Lektorat za slovenski jezik

Zamjenik predsjednika Štrajkaškog odbora Boris Bučanac smatra da je odnos svih vlada prema brodogradnji doveo do sadašnje situacije. Možemo i znamo raditi brodove i zaraditi za plaće, ali nam treba prilika da to još jednom dokažemo, naglasio je.

Miljenko Mišetić iz Županijske komore Rijeka smatra da pri odabiru strateškog partnera Uljanika prednost treba imati onaj koji će razvijati brodogradnju, da je potrebno  korektno razdvojiti Uljanik i 3. maj te da bi krizni menadžment mogao brže rješavati probleme, ako bi se  sklopila sudska nagodba 3. maja s vjerovnicima,  dobavljačima i kooperantima.

Ines Strenja Linić (Most) smatra da je stanje u 3. maju rezultat promašaja politike zadnjih desetljeća. Danas nemamo ni kaznenu prijavu za one koji su doveli do sadašnje situacije, a više od 800 milijuna kuna izvučeno je iz brodogradilišta, dodala je.

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Dinko Beaković (HDZ)  podupro je predložene zaključke i naveo da je država dala velika jamstva za zajam,  za plaće za srpanj i kolovoz te novac za minimalac za rujan i listopad , tj da brodogradilište praktično radi na osnovi državnog proračuna. Novog partnera traži upravo Vlada, a resorni ministar i premijer došli su u 3. maj i pokazali brigu za spas 3. maja, naglasio je Beaković.

Željko Lambaša (SDP) rekao je da trećemajci imaju i potporu županijskog SDP-te da  smatra da 3.maj mora hitno izaći iz Uljanik grupe.

U raspravi se još čulo da se od premijera očekuje da u 3. maj dođe s konkretnim rješenjima i prijedlozima, da treba smanjiti rasprave o tome tko je kriv za nastalu situaciju i tražiti konkretna rješenja.

23. Revija lutkarskih kazališta 23. Revije lutkarskih kazališta Lutke u izlozima pobudile zanimanje prolaznika