Izbornik
Naslovnica Županije
Preduvjeti da se studenti zaposle

Županijske stipendije za studente povećane sa 106 na 140 eura

SVIMA će stipendije pomoći, jer kad si student, svaki je cent važan, kažu studenti. Od 1. siječnja županija ima 13 novih stipendista s kojima su potpisani ugovori
Foto: icv.hr
Razlog za povećanje iznosa stipendije usko je vezan s rastom troškova života, a vjerujem da ćemo na ovaj način malo olakšati studentima život, ističe župan Andrović

Svi studenti s područja Virovitičko-podravske županije koji su ostvarili uvjete za županijsku stipendiju dobivat će po novome 140 eura, umjesto 106,28 eura stipendije.

Ukupno 64 stipendista
– Razlog za povećanje iznosa stipendije usko je vezan s rastom troškova života, a vjerujem da ćemo na ovaj način malo olakšati studentima život u sredinama gdje studiraju. Trenutačno stipendiju primaju 64 studenta – istaknuo je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Tako će na godišnjoj razini Virovitičko-podravska županija za stipendije izdvojiti 107.520 eura. Od 1. siječnja novih je 13 stipendista.

– Riječ je o deficitarnim zanimanjima, odnosno zanimanjima koja nedostaju na tržištu rada i u našoj županiji. Pratimo tržište rada i obavljamo razgovore s poslodavcima pa na taj način stvaramo i preduvjete da se studenti nakon završenog studija zaposle na ovom području – napomenuo je župan Andrović.

Od 2002. do 2023. godine Virovitičko-podravska županija je stipendirala ukupno 364 studenta. Njih 95 zaposleno je na ovom području.

Laura Divković iz Suhopolja studentica je prve godine studija Farmacije u Osijeku i kaže kako će stipendija u mnogočemu pomoći njoj i njezinim roditeljima.

– Stipendija će mi poslužiti da otplatim dio troškova stanovanja, s obzirom na to da me unajmljivanje stana u Osijeku trenutačno košta 300 eura mjesečno. Želja mi je da kad završim studij, ostanem raditi u Virovitičko-podravskoj županiji – rekla nam je Laura.

Iva Lulić iz Slatine studentica je druge godine menadžmenta na Veleučilištu u Virovitici, a s obzirom na to da je student putnik, stipendija će joj dobro doći za podmirenje troškova putovanja.

– Stipendija će mi uvelike pomoći jer kad si student svaki je cent važan. No, i studiranju će doći kraj, a tada slijedi posao. Tim povodom, želja mi je ostati u našoj županiji koja stvarno nudi široku lepezu mogućnosti zaposlenja i napredovanja u poslu kada je riječ o deficitarnim zanimanjima – rekla je Iva.

Planiraju i štedjeti
Matej Bajan student je prve godine Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu, a, kako je otkrio, stipendiju namjerava ostavljati za štednju.

– Ovih 140 eura mjesečno dobro će doći da si nešto kupim. Stanujem u studentskom domu i hranim se u studentskoj menzi, što i nije toliko skupo – dodao je Matej koji će poput svojih kolega posao također potražiti na području Virovitičko-podravske županije.

Svečanosti potpisivanja novih ugovora, uz župana Igora Androvića, nazočili su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju Martina Bunić te ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu VPŽ-a Lahorka Weiss i predstojnik HZZ-a, Područnog ureda Virovitica Hrvoje Belobrk, ujedno kao članovi Komisije za dodjelu stipendija.

Stipendije su ostvarili – Lara Krznarić, Marija Hanić, Ena Vukić, Adrijana Ščetarić, Matija Bajan, Mirela Boršić, Matija Taušan te Antonela Matković i Mihaela Šemper iz Virovitice, zatim Simona Sabljak iz Slatine, Roberta Nikolić iz Orahovice, kao i Barbara Valentić i Laura Divković iz Suhopolja.

USPJEŠNU PROTEKLU GODINU gradonačelnik je obilježio i posjetom dežurnim službama u novogodišnjioj noći Zabilježeno 16 posto više noćenja nego u 2022. Radić: Grad Osijek iza sebe ostavlja izuzetno uspješnu 2023. Prema projekcijama za 2025. i 2026. godinu, u idućem trogodišnjem razdoblju namjera je osigurati uravnotežen razvoj grada i njegovih ruralnih naselja U planiranju proračuna za 2024. prvi je put i građani Gradski proračun Zaprešića 42 milijuna eura, a povećanja poreza – nema Ukupno 81 novi ugovor studentima je podijelio gradonačelnik Mišel Jakšić na prigodnoj svečanosti u gradskoj vijećnici Koprivnica u top pet hrvatskih gradova po visini izdvajanja za obrazovanje Dodijeljene stipendije studentima: Vi ste budućnost našeg grada