Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Skupštinari Dubrovačko-neretvanske županije usvojili proračun za sljedeću godinu

Županijski proračun za 2022. godinu 1,1 milijardu kuna

Foto: DNŽ
– Ovim proračunom približavamo se pretpandemijskim vremenima. On je uravnotežen, nema nikakvih dubioza, zadovoljava sve ono što želimo pokriti u idućoj godini – kaže župan Nikola Dobroslavić

Proračun za 2022. godinu u iznosu od 1,1 milijardu kuna, od čega je 258 milijuna kuna izvorni proračun Dubrovačko-neretvanske 
županije, usvojen je većinom glasova na Županijskoj skupštini Dubrovačko-neretvanske županije održanoj u Dubrovniku. Župan Nikola Dobroslavić uvodno je istaknuo kako je predloženi proračun razvojan i održiv.

Uravnotežen i bez dubioza

– Ovim proračunom približavamo se pretpandemijskim vremenima. On je napravljen u skladu sa smjernicama Ministarstva financija i našim procjenama o rastu i razvoju te sadrži sve projekte za koje smo se i dosad  zauzimali. On je uravnotežen, nema nikakvih dubioza, zadovoljava sve ono što želimo pokriti u idućoj godini, od županijskog dijela realizacije Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje do sufinanciranja projekata iz europskih fondova – rekao je Nikola Dobroslavić.

Pročelnica Upravnog odjela za financije Dragica Stanić istaknula je kako se proračun predlaže na milijardu i 90 milijuna kuna, od čega je 258 milijuna izvorni proračun Županije, a 832 milijuna kuna je udio proračunskih korisnika.

Na Skupštini je usvojen i Financijski plan Županijske uprave za ceste za 2022. godinu, a  usvojen je i Plan razvoja Dubrovačko-neretvanske županije do 2027. godine.

Župan Dobroslavić istaknuo je kako je riječ o važnom temeljnom strateškom dokumentu u sljedećih sedam godina.

– To je nova generacija temeljnih planskih dokumenata. Prvi put u Hrvatskoj na razini države imamo Nacionalnu razvojnu strategiju 2030. i s njom se moraju uskladiti planovi razvoja županija. Tijekom dvije godine prošli smo sve faze, uključili smo radne skupine, predstavnike jedinica lokalne samouprave, poduzetnika itd. Kroz Partnersko vijeće utvrdili smo konačni prijedlog koji je pred vama. Neke od glavnih smjernica su daljnje prometno povezivanje, razvoj turizma i ostalog gospodarstva s naglaskom na digitalno i zeleno gospodarstvo, razvoj poljoprivrede, ujednačen razvoj DNŽ-a s posebnim naglaskom na otoke, brdska i potpomognuta područja itd. Strateški projekti u ovom  planu su oni od državnog i županijskog značaja, ali i neki koji su kandidirale jedinice lokalne samouprave. U njemu nisu projekti koji su već u provedbi, a ukupna vrijednost projekata iz ovog plana je 9,8 milijardi kuna – rekao je župan Dobroslavić te vijećnicima iznio viziju razvoja županije kroz Plan razvoja.

Jednoglasno za plan razvoja

– Do 2027. godine Dubrovačko-neretvanska županija će postati europska regija visoke kvalitete življenja, stabilne i dinamične ekonomije, visokog stupnja društvene solidarnosti i uključivosti, očuvanog okoliša i kulturnopovijesnog nasljeđa kojom se upravlja kroz participativan i strateški utemeljen pristup  na dobrobit budućih generacija – istaknuo je Dobroslavić.

Ravnateljica regionalne razvojne agencije DUNEA Melanija Milić rekla je kako je riječ o srednjoročnom okviru ulaganja u Dubrovačko-neretvansku županiju te kako se radi o poveznici između Nacionalne strategije i lokalnih planova.

– U sklopu plana zadana su četiri strateška prioriteta, 13 posebnih ciljeva i 39 različitih mjera – navela je Milić.

Važno je istaknuti i kako je Plan razvoja Dubrovačko-neretvanske županije do 2027. godine jednoglasno prihvaćen u Županijskoj skupštini.