Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Župan Marušić poručio da nema mjesta panici, ali da se moramo ponašati odgovorno

Županijski Stožer civilne zaštite preporučio odgodu ili otkazivanje svih javnih okupljanja

1/2
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
S obzirom na nadolazeće uskrsne blagdane i blizinu graničnih prijelaza, dr. Cvitković pozvao je stanovnike županije da prije putovanja provjere najnovije informacije i naputke HZJZ-a

– Mjesta panici nema, ne treba panično kupovati i prazniti police trgovina, ali treba se pridržavati uputa koje daju stručne službe. To je ono čega bismo svi trebali biti svjesni i svi bismo se trebali ponašati zrelo i odgovorno – poručio je brodsko-posavski župan Danijel Marušić u petak, po završetku sjednice županijskog Stožera civilne zaštite.

Suzbijanje: Kada nema poplava, nema ni komaraca

Na sjednici na kojoj se raspravljalo o novim mjerama i naputcima za suzbijanje širenja koronavirusa donesen je zaključak da se svim organizatorima javnih okupljanja na području Brodsko-posavske županije bilo koje vrste i bez obzira na broj sudionika preporučuje odgoda, odnosno otkazivanje do daljnjega.

Organizatori koji unatoč ovoj preporuci ipak odluče održati javno okupljanje preuzimaju punu odgovornost za sigurnost svih sudionika i dužni su provesti sve najviše higijenske standarde propisane od Stožera civilne zaštite RH i nadležnih institucija, što uključuje osiguranje punktova s dezinfekcijskim sredstvima te davanje jasne upute sudionicima da se suzdrže od rukovanja i bližeg socijalnog kontakta te da ne dolaze na okupljanje ako imaju respiratornu bolest ili povišenu temperaturu.

Pojašnjavajući preporuke o prestanku javnih okupljanja, načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Stjepan Bošnjaković naglasio je da se one odnose i na pokope, sport, odlaske u teretane.

– Jasno sam rekao da su to preporuke za sve vrste javnih okupljanja i bez obzira na broj sudionika. Dakle, odnosi se i na okupljanja kod kojih nisu potrebna posebna odobrenja. Ovo nije obveza nego preporuka i to izdana slijedom trenutačne epidemiološke situacije. Cijela država se nalazi u stanju borbe protiv koronavirusa i u toj borbi vrlo je bitna suradnja i svijest stanovništva svih kategorija – istaknuo je Bošnjaković.

Javni natječaj Financiranje projekata i manifestacija iz poljoprivrede

Na tiskovnoj konferenciji župan Marušić i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. sc. Ante Cvitković zahvalili su svim savjesnim građanima koji se pridržavaju uputa o četrnaestodnevnoj samoizolaciji, te ponovno pozvali sve građane da prate upute i naputke nacionalnog i županijskog Stožera civilne zaštite s ciljem suzbijanja širenja koronavirusa.

– U Brodsko-posavskoj županiji trenutačno imamo 104 osobe pod zdravstvenim nadzorom. Kod 34 osobe taj je zdravstveni nadzor završen, one su zdrave i kreću se bez ograničenja. Zahvaljujem svim osobama koje su bile u samoizolaciji i izdržale taj poprilično težak teret, pokazavši veliku odgovornost prema svom zdravlju i zdravlju svojih ukućana, susjeda i prijatelja – rekao je dr. Cvitković.

KVALITETNO OBRAZOVANJE Županija pomaže obrtnički sektor i umrežava ga s obrazovanjem

S obzirom na nadolazeće uskrsne blagdane i blizinu graničnih prijelaza, dr. Cvitković pozvao je stanovnike županije da prije putovanja provjere najnovije informacije i naputke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.