Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
KVALITETNO OBRAZOVANJE

Županija pomaže obrtnički sektor i umrežava ga s obrazovanjem

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Obrtnička zanimanja mogu biti dobar put za ostanak u rodnom gradu odnosno državi. U Sl. Brodu mladima se nudi dobro stručno obrazovanje i oni koji žele brzo doći do posla to najlakše mogu preko obrtničkih zanimanja

Biti obrtnik nikada nije bilo lako, ali broj se obrtnika u Brodsko-posavskoj županiji, nakon višegodišnje stagnacije i opadanja, ipak normalizirao i u posljednjih nekoliko godina bilježi tendenciju lagana rasta. Na okruglom stolu “Život obrtnika/ica – od kvalitetnog obrazovanja do sigurne budućnosti”, koji je u organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova održan u županijskoj vijećnici, razgovaralo se o utvrđivanju načina i novih mogućnosti povezivanja obrtničkih škola s obrtnicima, odnosno poslodavcima.

Predstavljena knjiga “Hrvatski generali i admirali 1991. – 1999.” Obilježena 28. obljetnica 101. brigade HVO-a Vijenci, svijeće i knjiga o generalima

– Obrtnička zanimanja mogu biti dobar put za ostanak u svom rodnom gradu ili državi. U Slavonskom Brodu mladima se nudi dobro stručno obrazovanje i oni koji žele brzo doći do posla to najlakše mogu preko obrtničkih zanimanja – kazala je Zdenka Bošnjak, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Brodsko-posavske županije.

Registrirano 2150 obrta

U fokusu okruglog stola bilo je usklađivanje potreba tržišta rada i profila strukovnih zanimanja za koje se mladi ljudi najčešće odlučuju pri upisu u srednje strukovne škole. Na skupu je istaknuto da su za poticanje obrtničko-industrijskih zanimanja potrebni kontinuirana promocija deficitarnih zanimanja te ulaganje u usavršavanje djelatnika i opremanje prostora u kojima se izvodi nastava.

– S posljednjim danom 2019. godine na području naše županije registrirano je 2150 obrta. U našoj županiji imamo jako dobre obrtničke škole iz kojih izlaze kvalitetni ljudi, a naši obrtnici u obrazovnom sustavu sudjeluju kao mentori – kazala je predsjednica županijske Obrtničke komore Jelena Ivaniš.

Javni natječaj Financiranje projekata i manifestacija iz poljoprivrede

Brodsko-posavska županija lani je provela niz projekata dodjele bespovratnih potpora namijenjenih malim i srednjim poduzetnicima, obrtnicima i neprofitnim organizacijama koje doprinose razvoju gospodarstva. U prvoj polovici 2019. realizirana su tri javna poziva za ukupno 380.000 kuna nepovratnih sredstava, od čega su sa 150.000 kuna financirani projekti udruga iz područja IKT sektora, 120.000 kuna namijenjeno je financiranju projekata udruga koje doprinose razvoju gospodarstva, dok je 110.000 kuna dodijeljeno udrugama iz područja vatrogastva.

Početkom lipnja 2019. objavljen je novi, četvrti javni poziv za dodjelu potpora temeljem programa potpora male vrijednosti za poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva i obrtništva. Ukupno raspoloživa sredstva iznose 320.000 kuna, a potpore se dodjeljuju kroz pet projekata. Na ovaj se javni poziv mogu javiti isključivo obrti i trgovačka društva.

Stipendije za studente

U proračunu za 2020. godinu planirana su sredstva u iznosu od 180.000 kuna za projekte Obrtničke komore i udruženja obrtnika.

PODRŠKA DAROVITIM UČENICIMA Virovitičko-podravska županije dobila certifikat Europske točke za darovite ETF

Isto tako, Brodsko-posavska županija nedavno je objavila natječaj za financiranje projekata udruga iz područja razvoja i promoviranja informacijsko-komunikacijskog sektora, jer su upravo ovaj segment prepoznali kao deficitaran i pokušavaju ga dodatno poticati. Ukupno planirana vrijednost javnog natječaja je 150.000 kuna.

Kao neposredni oblik potpore razvijanju deficitarnih zanimanja pa tako i onih obrtničkih, zanatskih i industrijskih, županija već dugi niz godina stipendira studente sa svoga područja.