Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Projekt vrijedan 1,4 mil. eura

Dizalica topline za zgradu bazena u Gružu uštedjet će novac

Foto: DUBROVNIK
Stara fosilna tehnologija lož-ulja zamijenit će se modernim sustavom obnovljivih izvora energije s neprekidnim izvorom grijanja morskom vodom

Grad Dubrovnik objavio je postupak javne nabave za izvođenje radova ugradnje sustava dizalica topline na bazenu u Gružu, čijom će se primjenom ostvariti znatna ušteda na potrošnji energenata od više od 130 tisuća eura na godišnjoj razini. Ujedno, pozitivni učinci očitovat će se i zbog znatnog smanjenja negativnih utjecaja na okoliš u odnosu na dosadašnju tehnologiju.

Projekt ukupne vrijednosti 1,457.557,37 eura, od čega bespovratna EU sredstva iznose 1,238.923,76 eura, uključuje rekonstrukciju strojarnice gradskog bazena.

Stara fosilna tehnologija lož-ulja zamijenit će se modernim sustavom obnovljivih izvora energije s neprekidnim izvorom grijanja morskom vodom. Iskorištavanjem energije mora i tehnologijom dizalice topline za zagrijavanje vode u velikom i malom bazenu te zagrijavanje samog objekta procjenjuje se na godišnjoj razini uštedjeti gotovo sto posto ukupne godišnje potrošnje lož-ulja, a procijenjeno smanjenje emitiranja ugljikova dioksida (CO2) nakon implementacije projekta je tisuću tona na godišnjoj razini.

Ovaj projekt prošlog je tjedna dubrovački gradonačelnik Mato Franković predstavio izaslanstvu u kojem je bio i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, čije Ministarstvo ima ulogu upravitelja programa “Energija i klimatske promjene”, u sklopu kojeg se navedeni projekt financira.

U toj je prigodi ministar Erlić istaknuo upravo Grad Dubrovnik kao primjer dobre prakse za druge gradove i općine u realizaciji sličnih projekata.

DUBROVNIK Smanjio se broj gostiju u sezoni, a povećao u rujnu NOVE SVJETILJKE S novom rasvjetom noćna vizura Dubrovnika bit će još ljepša DUBROVNIK U izradi je nova ocjena održivosti za Dubrovnik