Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
samobor

Ema Dujmović oduševila Kinu nastupom u samoborskoj nošnji

Ema ide tek u šesti razred, no osim što sjajno govori kineski među najboljim je učenicima u školi. Bavi se i slikanjem, iza nje je nekoliko samostalnih izložbi, a lani je osvojila Plaketu gradonačelnice za humanitarnu akciju "Dijete djetetu"
Foto: Samobor
Učenica Osnovne škole Milana Langa iz Bregane na natjecanju Kineski most osvojila je visoko deveto mjesto te posebnu nagradu za najkreativniji nastup

Veliki uspjeh u dalekoj Kini postigla je Samoborka Ema Dujmović, učenica šestog razreda Osnovne škole Milana Langa u Bregani, nastupivši na međunarodnom natjecanju znanja kineskoga za neizvorne govornike Kineski most, koje je održano u gradu Kunmingu. Natjecanje prenosi televizija, a prate ga milijuni gledatelja diljem Kine.

Nije bilo lako...

Nakon uzbudljivog, ali i teškog i napornog tjedna ispunjenog svakodnevnim testovima, Ema je svoj nastup završila glavnom prezentacijom pred brojnom publikom i žirijem te je u velikoj konkurenciji djece iz cijeloga svijeta osvojila izvrsno deveto mjesto, no to nije sve. U finalnoj večeri osvojila je i posebnu nagradu za najkreativnije predstavljanje na natjecanju, a Kinu je oduševila i svojim nastupom u samoborskoj narodnoj nošnji na ceremoniji zatvaranja.

– Nije bilo lako, ali zadovoljna sam. U konkurenciji je bilo 58 djece iz cijelog svijeta. Iduće se godine ne mogu natjecati jer mora biti godina dana stanke, no za dvije ću se godine opet prijaviti i vjerujem da ću postići još veći uspjeh – govori nam svestrana Ema, koja, osim što sjajno govori jezik koji se smatra najtežim na svijetu, u slobodno vrijeme piše i slika, a za njom su dvije izložbe. Ljubav prema kineskome otkrila je još kao petogodišnja djevojčica.

– Budući da nisam išla u vrtić, roditelji su mi predložili da počnem učiti neki jezik. Putem aplikacije za učenje jezika istraživala sam koji ću odabrati, a čim sam čula kineski, znala sam da je to to – prisjeća se Ema. Nedugo nakon toga na jednom je dječjem rođendanu susrela djevojčicu za koju je bila uvjerena da je Kineskinja. Prišla joj je i obratila joj se na njezinu jeziku.

– Od svih riječi, rekla sam joj "kanta za smeće", no nije se uvrijedila nego nasmijala pa sam s njom počela učiti kineski. Zove se Sara Puškaš, Samoborka je, a mama joj je Kineskinja – pojašnjava Ema. U kineskom je, dodaje, izgovor bitan pa valja paziti jer krivo izgovorene riječi mogu dobiti sasvim drugo značenje. Za odlazak u Kinu plasirala se na natjecanju u organizaciji Konfucijeva instituta Sveučilišta u Zagrebu na kojem je bila najbolja među deset kandidata. Njezin nastup na Kineskom mostu oduševio je publiku diljem Kine jer je prijenos natjecanja rado gledana emisija. Žiriju se posebno svidjelo njezino predstavljanje na finalnoj večeri.

Kreativnost i humanitarni rad

– Predstavila sam ne samo sebe nego i svoju zemlju i grad Samobor, a budući da volim slikati, naslikala sam i sliku koja im se svidjela – otkriva. Kako kineski jezik nema slova već znakove za svaku riječ, pitamo je za kraj koji joj je znak najdraži.

– Znak za riječ ljubav, jer se slično izgovara kao moje ime, a simbolizira i moju ljubav za učenjem i upoznavanjem kineske kulture – odgovara talentirana djevojčica koja uz kineski ima brojne druge interese, a u školi je među najboljim učenicima. Prošle joj je godine u povodu Dana grada Samobora uručena Plaketa gradonačelnice za poseban doprinos, jer je organizirala akciju "Dijete za dijete" kojom je prodajom majica s tiskom njezinih slika prikupila 18.000 kuna za djecu slabijega imovinskog statusa. 

Potpisan ugovor za razvoj odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Samobor Potpisan ugovor za razvoj odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Samobor Održivi razvoj Usvojena Strategija zelene urbane obnove ZADOVOLJNI DINAMIKOM Gradilišta u Molvicama (na slici) i DV "Izvor" obišli su gradonačelnica Škrobot i njezin zamjenik Burić, a vrtići će, bude li sve teklo prema planu, biti gotovi u roku Priprema se projektna dokumentacija za Perivoj Grade se dva vrtića, planira se i treći za ukupno 300 djece