Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Koprivničke vode obilježile deset godina rada

Gubici vode iz mreže među najnižima su u Hrvatskoj

Najkompleksniji zahvat onaj je u Pavelinskoj ulici u Koprivnici gdje je u tijeku završna faza polaganja cijevi budućeg retencijskog bazena
Foto: Koprivničke Vode

Koprivničke vode obilježile su prošli tjedan deset godina rada te predstavile brojne projekte i podsjetile na sve ono čime se bave.

Zdravko Petras, direktor Koprivničkih voda, podsjetio kako se ovog trena na njihovu distribucijskom području provode investicije vrijedne čak 100 milijuna eura investicija. Obuhvaćaju razvoj, obnovu mreže vodoopskrbe i odvodnje, a ulagano je i u drugu infrastrukturu.

Gradonačelnik Mišel Jakšić tom je prigodom kazao kako stabilno poslovanje, velika ulaganja u razvoj vodovoda i kanalizacije te dobar tim ljudi dovoljno govore o kvaliteti i snazi Koprivničkih voda te je najavio i skorašnji završetak radova na projektu aglomeracije.

Koprivničke vode kao samostalno poduzeće postoji deset godina, no prva istraživanja izvorišta za vodoopskrbu Koprivnice započela su već 60-ih godina kada počinje i stvaranje suvremene gradske vodovodne mreže. Zahvaljujući kvalitetnom sustavu upravljanja vodoopskrbom, gubici u mreži Koprivničkih voda danas su na najnižim razinama u Hrvatskoj i iznose oko 12 posto. Državni prosjek trenutačno je 49 posto.

Voda se crpi iz dva izvorišta – Ivanščak i Lipovec. Vodocrpilište Ivanščak sa šest zdenaca i vodocrpilište Lipovec s dva zdenca s maksimalnim kapacitetom crpljenja od 490 litara u sekundi znatno premašuju prosječne potrebe od 100 litara u sekundi.

Projekt aglomeracije Koprivnica od najvećeg je značaja za grad i šest okolnih općina. Provedba projekta vrijednog više od 68 milijuna eura je počela 2020. godine, a uključuje, među ostalim, rekonstrukciju 19,5 kilometara postojećeg sustava vodoopskrbe, dogradnju vodoopskrbnog sustava od 12,5 kilometara, izgradnju 86 kilometara nove kanalizacijske mreže te rekonstrukciju 13 kilometara postojeće.

Najkompleksniji zahvat onaj je u Pavelinskoj ulici u Koprivnici gdje je u tijeku završna faza polaganja cijevi budućeg retencijskog bazena koji će služiti za prihvat veće količine oborinske vode u kratkom roku.

Usporedno s provođenjem projekta aglomeracije Koprivnica, Koprivničke vode konstantno investiraju u sustav vodoopskrbe i odvodnje na cijelom uslužnom području.

IZLOŽBA 16 suvremenih umjetnika otvorena je u Galeriji Koprivnica Drava Art Biennale Zajednička izložba 16 suvremenih umjetnika BOŽIĆNI SAJAM okuplja više od stotine sudionika Koprivnička bajka i Srednjovjekovni sajam Koprivnica jedina u Hrvatskoj ima dvije adventske manifestacije PROJEKT donosi povećanje kvalitete rada i boravka u školi, jednosmjensku nastavu te izvannastavne i izvanškolske aktivnosti Nova škola u Koprivnici u cijelosti će se izgraditi europskim novcem Nova škola i nova dvorana za 1000 učenika u 36 razrednih odjela